Село Сланотрън е на около 20-ина минути път с лек

...
Село Сланотрън е на около 20-ина минути път с лек
Коментари Харесай

Село Сланотрън иска собствеността върху минералните си извори

Село Сланотрън е на към 20-ина минути път с лек автомобил от Видин. Известно е още от преди 30-ина години с лековитата си минерална вода. Причина за затварянето на извора през 1986 година е замърсяване на питейните кладенци, които доставят Видин с вода. Тогава се затварят и възможните източници на замърсяване - минералният извор, свинекомплексът, който е бил на 500 метра от нечистия бунар, както и кравеферма край прилежащото село Кутово.
Сега Община Видин ще кандидатства в Министерството на околната среда и водите за право на благосъстоятелност над минералните бани във видинското село Сланотрън , заяви кметът на община Видин - Огнян Ценков. Той изрази вярата си след процедурата в Министерството на околната среда и водите, Сланотрън да получи право на благосъстоятелност върху минералните извори и да ги развие.
През 1963 година със заповед на министъра на национално здраве и обществените услуги, селото е несъмнено за курортно населено място поради настоящите минерални бани. Статутът остава и до през днешния ден. Затова желанието на община Видин е да получи благосъстоятелност и да го развива като курортен обект. По този метод ще намалеят и налозите и таксите на локалното население.
Минералният извор е открит при нефтени сондажи през 1959 година От сондажа с дълбочина 860 м бликва гейзер с температура 42 градуса и изострен аромат на сяра. Дебитът му е 405 литра в секунда. В лабораторията по нефтопроучване във Варна откриват, че водата има забавен химически състав спрямо известните до тогава български минерални води. В предишното, през 1961-1962 година, е издигната постройка с две отделения: с басейн за мъже и различен за дами. Имало е и различен басейн за заразноболни. До 1986 година в Сланотрън са идвали да се лекуват хора с разнообразни здравословни проблеми. По-съвременна баня е издигната през 1977 година. Тогава стартира работа и доктор, който определял времетраенето за престой в банята.
Кметството взема решение да пусне в Интернет лична оферта на испански и британски език. В нея изяснява, че това е необичаен извор с една от най-лечебните води в България. Освен сероводород водата на Сланотрън съдържа 1236 мг на литър стронций, 10 мг бром, 96 мг магнезий, 144 мг метаборна киселина.
" Новооткритата вода, съпоставена с останалите в България, е най-богатата на йод и бром, и то в централизация, нямаща равна на себе си. ", показва прочут доктор. Същата характерност дават и експерти от софийски научноизследователски институт. Те са безапелационни - водата работи здравословно при двигателни контузии, ревматизъм, кожни болести, професионални отравяния, заболявания на горните дихателни пътища и на белите дробове.
В прилежаща Сърбия, в Гъмзиград, има закрит басейн с топла минерална вода, която се употребява за лекуване и отмора. Той е посещаван и от видинчани. Според локалните хора, минералната вода в с. Сланотрън ще развие стопанската система на селището като балнеоложки център и ще докара вложители, които да изградят нови хотели и заведения за хранене.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР