Село Неофит Рилски, което се намира на около 30 км

...
Село Неофит Рилски, което се намира на около 30 км
Коментари Харесай

Догодина във варненско село отварят най-атрактивния в Европа исторически парк за 100 млн. евро

Село Неофит Рилски, което се намира на към 30 км от Варна, скоро ще бъде едно от най-известните села в Европа и света. Причината е, че там ще бъде построен най-големият и атрактивен исторически парк, който се чака да отвори порти идната пролет. Това показа за Varna24.bg Ивелин Михайлов, изпълнителен шеф на " Исторически парк “ АД и основател на плана.

Най-големият исторически парк в Европа ще бъде построен на 130 декара в землището на село Неофит Рилски. Инвестицията е на стойност 100 млн. евро. Окончателно целият обект би трябвало да бъде приключен до 2022 година, като към този момент се построява неговият първи стадий, който ще завърши напролет на 2019 година, когато се чака паркът да бъде отворен за гости. Очаква се " Исторически парк “ да бъде посещаван от туристите, идващи в България, само че и да притегли в допълнение посетители от целия свят.

В комплекса ще има няколко селища, които ще разкриват присъщите особености на разнообразни интервали. Първото от тях ще е обвързвано с първата цивилизация и варненското злато, което е най-старото в света. Намерените артефакти във варненския халколитен некропол демонстрират по какъв начин от родовообщинния строй се минава към държавното ръководство. Като се стартира още от най-ранните форми на проведен живот, посредством бита и културата ще бъде показана еволюцията на човечеството през интервалите на неолита и халколита. Практически това ще се изрази в пресъздаването на няколко типични жилища с всички присъщи техни белези или предмети от интервала, в това число най-старото обработено злато в света и първия открит скиптър – знак на царска власт.

Второто населено място ще разкрие особеностите на тракийската просвета, ще напомни времето на Орфей и Спартак. Това обгръща бронзовата и желязната епоха. В тази зона гостите на парка ще могат да посетят пълноразмерни възстановки на тракийски храм на Богинята майка, обособен тракийски тюрзис (дворец), военни пространства и две гробници, като едната от тях ще е със стъклен под, с цел да могат да се видят заровените дружно с владетеля коне с каляска. Възстановката на ритуалната обредност ще бъде оптимално реалистична, а съветник по плана е изтъкнатият траколог проф. Иван Маразов. 

Третото населено място ще е от Римската ера, показана посредством древен спектакъл, агора (площад) и римска вила с имплувиум (басейн). Консултант е проф. Маргарита Ваклинова. Посетителите ще имат опция да опитат и обичайни специалитети от това време, измежду които медено вино. 

Четвъртото населено място ще разкрива културата на славяни и прабългари. Те са живели по времето на великото преселение на народите, което е било не по-малко ужасно от днешното. Прабългарите са били известни като шерифите на своето време. Всички са знаели, че където са те, там има мир и благополучие. Българите са били доста мобилни и доста добре проведени във военните дейности. Бързо са се местели и бързо са изграждали жилища, в които да живеят. В селището ще се видят еволюцията на този вид жилища - от каруцата юрта до огромните юрти, които се устройват в Плиска, изяснява Ивелин Михайлов. 

Петото населено място ще е отдадено на Първото българско царство с обилна възстановка на красивата столица Плиска с емблематична крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна черква и дворцов комплекс. Консултант още веднъж е проф. Маргарита Ваклинова. Специално място ще бъде отделено на основаването на българската писменост. Посетителите ще имат опция да пишат върху свитъци от овча кожа на глаголица и кирилица и да отнесат това като сувенир в дома си. 

Шестото населено място ще бъде построено по сходство на Царевец и ще демонстрира културата на Второто българско царство. В него ще бъде построена част от крепостната стена с три вида кули – открита бойна кула, закрита бойна кула и кула-тъмница, зад които се простират дворцов комплекс, царска православна черква и административна постройка. Консултант е експертът по Второто българско царство проф. Хитко Вачев. 

" Исторически парк “ е план за показване на неповторими културно-исторически полезности от международна значителност. Блясъкът и величието на отминали общества и цивилизации, събрани на едно място по наличен за посетителите метод. В парка са планувани две заведения за отдих, красиво езеро с прилежащо парково пространство, зона за интерактивни занимания, включващи конна езда, пукотевица с лък, уроци по антична и средновековна фехтовка, както и доста други исторически стимулирани занятия. Отделен детски ъгъл с тематични игри и занимания ще подсигурява положителното въодушевление на най-малките. За да бъде пълноценно приключението, разполагаем на посетителите ще бъдат ресторант с обичайната (тракийска, римска, прабългарска, славянска) кухня и етномотиви, две кинозали за 3D/4D късометражни прожекции, пункт за продажба на сувенири и други търговски обекти.

При посещаване туристите ще влизат през основния вход на парка, където ще им бъде предоставена опция за присъединяване в томболи с разнороден награден фонд (сувенири, рекламни материали и/или безвъзмездни атракции). След входа посетителите имат опция да се насочат на историческа обиколка в древността – пешком или с атракционно влакче. Ще могат да прегледат в елементи зоните от този стадий, да се разходят и отдъхнат край езерото, да се включат в разнообразни интерактивни атракции и занимателни игри, както и да се поддържат с храна и питиета в едно от двете кафенета.

Вече са пуснати в продажба лимитирани серии клубна " Златна карта “ (80 000 бр.) и " Семейна златна карта “ (20 000 бр.). Чрез тях на гостите на парка се дават промоционални условия за последващи визити, както и специфична каса за по-бързо обслужване при влизане в ИП. Картата е поименна и разрешава промопакетите да се употребяват само от нейния собственик. С нея той получава правото да употребява ценовите условия за вход от интервала на неговото в началото посещаване. Всички притежатели на златни карти са включени в специфична стратегия за преданост, описа Ивелин Михайлов.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР