Село Железница се намира в изключителна близост до град Симитли.

...
Село Железница се намира в изключителна близост до град Симитли.
Коментари Харесай

Село Железница

Село Железница се намира в изключителна непосредственост до град Симитли.

На север граничи със землището на с. Мощанец и с. Покровник. На изток пресича река Струма при Долно Церово и граничи със землището на с. Градево и Горно Ораново. На юг селото граничи със землището на град Симитли, с. Докатичево и с. Тросково. Западната му граница е до с. Дебочица и село Падеж.

Любопитно е да отбележим, че от 2018 година, тъкмо до черквата има игрище за футбол, с изкуствена настилка, което е в съвършено положение.

„ Свети Илия “ е възрожденска черква в симитлийското село Железница, която напълно неотдавна бе напълно актуализирана. Обявена е за монумент на културата. Църквата е издигната през 1874 година в Горна Железница. В архитектурно отношение съставлява каменен еднокорабен храм с полуцилиндричен дъсчен свод. Амвонът и дъсчената решетка на женската черква са рисувани. След Горноджумайското въстание в 1902 година църквата е осквернена и превърната в яхър. Възстановена е в 1905 година, когато е и изписана с 20 подиуми. Иконостасът е рисуван и има едра оцветена резба. Царските двери, кръжилата и долната му част са пребоядисани. Шестте царски и 15 дребни икони са от II половина на XIX век. Художествена стойност имат и рисуваният кивот и дървеното разпятие. (Wikipedia).

 Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е selo-jelecniza-1024x685.jpg
Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР