Селища, близки до язовир Белмекен, са застрашени от воден режим

...
Селища, близки до язовир Белмекен, са застрашени от воден режим
Коментари Харесай

Проверка на По света и у нас: Какво е състоянието на язовир Белмекен

Селища, близки до язовир Белмекен, са застрашени от воден режим и също чакат да получат вода от него. Именно от водосбора на Белмекен се чака да се пренасочват спомагателни количества към язовир Бели Искър, а от там през ВиК системата на столицата и към Перник.

Според данните на екоминистерството, две от събирателните деривации на язовир Белмекен към този момент се пренасочват към Бели Искър. Водохващанията се управляват, с цел да не се допусне преливане през язовирните стени. Подобна заплаха за Белмекен обаче все още няма, защото размерът на язовира е напълнен на по-малко от 60%.

Язовир Белмекен е най - високопланинското водохранилище в Източна Рила. В момента, на височина близо 2 000 м, огромна част от водата е замръзнала.

Според кмета на община Белово, на чиято територия е язовира, той ще се изпълни при пролетното снеготопене.
Костадин Варев - кмет на Белово: Нямам терзания от желанията да се употребява част от водата на Белмекен за други общини, ние не употребяваме от този водоизточник.
Така близо 8 500 души, които живеят наоколо до язовира, постоянно остават на изсъхнало.
Костадин Варев - кмет на Белово: Половината от популацията пием помпажна вода от така наречен Владикин извор, който се намира в обсега на речното корито на река Марица. Имаме проблеми с водоснабдяването лятно време, просто водата не стига.
Подобна е обстановката и в останалата част от общината, която употребява естествени водоизточници от Рила и Родопите. За да се реши този проблем има направен план за построяването на довеждащ тръбопровод от каскадата Белмекен - Сестримо, само че средства за реализирането му на този стадий няма.
 Проверка на Проверка на "По света и у нас ": В какво положение е язовир "Бели Искър "
Ремонтът на язовир "Бели Искър " ще се забави, сподели инспекция на екипа на "По света и у нас ". В едноименното село се тормозят, че спомагателното на...
Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР