Селфи играта вече предизвика опасно скандални инцидентиПриложението Фоторулетка поставя въпроса

...
Селфи играта вече предизвика опасно скандални инцидентиПриложението Фоторулетка поставя въпроса
Коментари Харесай

Фоторулетка – новият кошмар за родителите

Селфи играта към този момент провокира рисково скандални произшествия

Приложението „ Фоторулетка ” слага въпроса нужно ли е децата да имат смарт телефони
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова мода измежду младежите хвърля в смут родители от всички краища на света – приложението „ Фоторулетка ” (Photo Roulette) става все по-популярно измежду младежите, а с това порастват и опасенията какво тъкмо се излага на показ от персоналния им живот и какви могат да са следствията от това.

Фоторулетката съставлява игра, при която потребителите първо дават на приложението позволение за достъп до всички свои фотоси. След това, в група до 49 души, всеки състезател взе участие, като приложението „ дръпва ” и демонстрира на останалите случайно определена фотография от телефона му. Тя бива споделена за няколко секунди, а останалите участници би трябвало да познаят кой е снимал фотографията.

Наскоро Уол Стрийт Джърнъл заяви за семейство, което играело дружно, когато дъщерята-тийнейджърка ненадейно се „ показала ” със странна фотография – зелфи („ селфи по гъз ”) на опитите й да обуе изключително тесни дънки. Макар че този образец може да наподобява съвсем почтен, сходна фотография би била смущаваща, в случай че изскочи пред цялото семейство.

Но казусът единствено загатва скритите екстри на новата мода. Photo Roulette не постоянно се играе измежду фамилията и няма гаранция какви снимки ще цъфнат пред очите на другари или съученици.

Споделянето на „ неуместни ” фотоси не е единственото, което безпокои родителите. Кадрите се споделят посредством онлайн платформа, т.е. те първо отиват „ някъде в интернет ”, а по-късно се появяват на екраните на всичките до 49 други индивида, тъй че всеки може да направи „ снимане на екрана ”. Така 5-секундното проявление на една „ смущаваща ” фотография може да се окаже в ръцете на хора с недобри планове – и да съсипе живота на някого.
още по тематиката
Създателите на приложението са трима запалянковци от Осло, Норвегия. Те споделят, че тяхната цел е била да създадат игра, която „ хората да играят с околните си другари и със фамилията си ”. Според компанията, те нямат надзор върху това кои фотоси биват определени по време на игра.

Авторите на приложението споделят, че всички фотоси, споделени в границите на забавата, се изтриват незабавно след приключването на съответния „ тур ” от играта. Не се пазят и метаданни за фотосите, упорстват тримата от Осло.

Притесненията по отношение на Фоторулетка обаче не стопират дотук. В телефона може да има почтени на пръв взор фотоси, които да съдържат чувствителни данни. Един от репортажите по отношение на новото приложение споделя за момиче, което изтрило деликатно всички „ смущаващи ” фотоси от телефона си, преди да се включи в играта. Какъв бил шокът за приятелите й обаче, когато по време на игра пред всички блеснал цялостният текст на социално-осигурителните й данни – номер и цялостен набор персонални данни. Тази фотография била в архива, изпратена от майка й няколко дни по-рано, тъй като момичето трябвало да показа социално-осигурителните си данни по отношение на кандидатстване.

Подобно на този случай, в снимковия си списък човек може да има снимани фрагменти с медицински проучвания, фотоси на паспорт или персонална карта и други Ако някоя от тях попадне в недобронамерени ръце, неприятните последици могат да отидат доста по-далеч от едно смущаващо „ зелфи ”.

Случаят е единствено още един образец за рисковете от натрупването на грамаден размер данни, каквито генерираме всеки ден за себе си и близките, в комбиниране с непрекъснатата онлайн съгласуваност и разрешаването разнообразни приложения да „ употребяват данни ” от телефоните ни.

Това още веднъж извежда на напред във времето и въпроса нужно ли е децата да имат смарт телефони – подготвени ли са за това, съобразителни ли са, внимателни ли са, виновни ли са в боравенето с тези нови и занимателни устройства. Забавлението може да завърши доста бързо, в случай че нещо непристойно или секретно се озове пред погледите на голям брой хора, изключително отвън кръга на най-близките.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР