Селенът има влияние върху RNK-вирусите. Богати на селен храни са

...
Селенът има влияние върху RNK-вирусите. Богати на селен храни са
Коментари Харесай

Проф. Диана Йонова: Селенът влияе върху вирусите

Селенът има въздействие върху RNK-вирусите. Богати на селен храни са прясната риба, изключително риба звук, яйцата и най-много ядките и зърнените храни.
Това сподели пред БНР проф. Диана Йонова от Университетска болница " Лозенец " за връзката сред селеновия недостиг и RNK-вирусите, какъвто е коронавирусът. Тя уточни, че е срещнала този факт в научни изявления.

По думите ѝ covid-19 и SARS, който е тежък респираторен синдром, провокиран от различен ковид, имат 75-80% генетично сходен материал, което е доста висок.

" Самият SARS е в групата на RNK-вирусите, за които има проучвания, доказващи селенов недостиг ".

В предаването " Нещо повече " тя уточни, че има и друга теза, съгласно която вирусът провокира селенов недостиг. Има изследване, че хора с естествен селен в кръвта и ензимите при съществуване на коронавирусна зараза количеството на селена може да спадне съвсем на половината ".

Проф. Йонова уточни данни, за които има огромна литературна информация, за това, че Италия, половината от Испания и огромна част от Франция имат почви, които най-вероятно вършат селена негоден от растенията, а от растенията селенът би трябвало да отива в животните, посредством храната, оттова и в хората.

" Най-много селен се съдържа в белтъците и в някои растения - зърнени храни, ядки ", посочи проф. Диана Йонова и добави, че за поддържане на селеновото равнище в организма се предлага по един бразилски орех дневно.

Хипотезата е, че селенът има възможност да бъде един предпазител от неприятни разновидности на вируса, изясни проф. Йонова.

" Дори и това да не е правилно, селенът е един от най-хубавите антиоксиданти и имуномодулатори, тъй че в профилактични дози е добре да се приема ".

Доказано е, че селенът и витамин Е в композиция имат доста по-добър резултат, уточни тя, само че посочи, че е значимо количеството да е колкото е профилактичната доза - от 50 до 100 микрограма.

Проф. Йонова предложи и банкет на витамин Д. Според нея ограниченията, които се постановат в страната са задоволителни и би трябвало да се съблюдават прецизно. Тя обаче даде образец с персонални лекари, които работят без защитни средства, а в случай че желаят да си създадат тест за ковид, би трябвало да отидат в почтена лаборатория и да си платят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР