Селекционерът на националния отбор по волейбол за жени Лоренцо Мичели

...
Селекционерът на националния отбор по волейбол за жени Лоренцо Мичели
Коментари Харесай

Лоренцо Мичели: Вратите на националния са отворени за всички

Селекционерът на националния тим по волейбол за дами Лоренцо Мичели съобщи, че вратата на отбора е отворена за всички състезателки, които желаят да бъдат част от състава.

Италианският експерт даде изявление пред уеб страницата на Българската федерация по волейбол след края на присъединяване в Олимпийската подготовка в Токио. Българките приключиха на седмо място в своята група и не съумяха да стигнат до първите две позиции, които носят квоти за Париж 2024.

По-рано през лятото българките съумяха да запазят мястото си в Лигата на нациите и играха четвъртфинал на европейското състезание, което не им се бе случвало от 20 години.

- Синьор Мичели, какъв е коментарът ви за олимпийския квалификационен шампионат?

Нивото беше извънредно високо. Ние бяхме длъжни да опитаме. Най-важната ни цел обаче беше да вкараме млади състезателки в националния тим. Да ги приобщим, да ги интегрираме. Исках да видя по какъв начин наподобява бъдещето на женския народен тим на България.

- Можеше ли резултатите да са по-добри?

Искахме да са. Направихме доста добър мач против Аржентина, който загубихме в тайбрек. В последните секунди не се справихме. Срещу олимпийския вицешампион Бразилия също играхме ужасно. Макар никой да не е очаквал, можехме да победим. И там загубихме в пет гейма.

Победихме Перу - един по-слаб от нас противник. Днес играхме против Пуерто Рико след пет гейма и към 20 часа след последния ни дуел. Не можех да видя девойките на корта. А и олимпийската подготовка е доста тежък шампионат, в който играеш седем пъти за 10 дни. Опитахме да създадем най-хубавото. Бях отчаян от днешната ни игра, само че я разбирам.
 Волейболистките приключиха олимпийската подготовка със загуба
Волейболистките приключиха олимпийската подготовка със загуба

Нашите отстъпихе пред Пуерто Рико

Пуерто Рико сигурно не е най-хубавият тим, а ние не играхме на равнището си. За мен беше значимо да проверим нашата цел.

Как се оправиха младите?

- Аз си си взех моите бележки. Всички те направиха крачка напред в развиването си. Исках да им оказа помощ да са подготвени за новия сезон. В тима има отлична атмосфера. Но равнището, на което беше шампионата в Токио, е надалеч от тях към този момент. Клубовете би трябвало да влагат повече време в девойките, с цел да ги развият.

Какъв е цялостният ви коментар за маратонското лято?

- Олимпийската подготовка е единствено 10 % от сезона ни. Ако бяхме победили Пуерто Рико, щеше да е ужасно. Сега завършихме с горчилка, само че още при заминаването знаехме каква е задачата. 90 % от сезона е положителен. Не желая да упреквам никого за днешния мач. Не е опрощение единствено умората. Важното е, че девойките започнаха да се учат да се борят с по-силни. Ние свършихме нашата работа в Лигата на нациите и на европейското състезание.

Какво е бъдещето на женския народен тим на България?

- Първото и доста значимо нещо, което има, е атмосферата. Вратата е отворена за безусловно всички. Искам от всяка състезателка да бъде експерт, да се раздава, да умее да страда, да знае по какъв начин се пази националния герб. Аз постоянно съм бил експерт и желая тези, с които работя, също да бъдат.

Какво следва за вас?

- Връщам се до Италия да събера багажа си за зимата и стартирам втори сезон в Олимпиакос. И следващата година започваме подготовка за Лигата на нациите. Това ще бъде шампионатът, в който ще взе участие България.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР