Селекционерът на младежкия национален отбор – Александър Димитров, даде специално

...
Селекционерът на младежкия национален отбор – Александър Димитров, даде специално
Коментари Харесай

Димитров: Нишката между младежкия и мъжкия отбор е много здрава, посоката е една – класиране за Европейско

Селекционерът на младежкия народен тим – Александър Димитров, даде особено изявление за предаването „ Домът на футбола “ по DIEMA SPORT , минути, откакто отборът ни се завърна в страната след извънредно значимата победа с 1:0 като посетител на Полша в подготовка за Евро 2025.

47-годишният Димитров приказва за представянето на неговите играчи в квалификациите, възможностите ни за класиране на Европейско състезание, а също по този начин развиването на детско-юношеския футбол у нас. Димитров съобщи още, че нишката сред младежкия и мъжкия народен тим е доста здрава и България върви в вярната посока.

„ Чисто математически, възможностите ни са такива, че би трябвало да победим Полша тук, с цел да гледаме най-малко към бараж. Хубавото е, че нещата зависят от нас. Добре е, че скоро след този мач, който измина, ние още веднъж одобряваме същия съперник. Играчите усетих, че с нищо не са по-лоши и по-слаби. Само на хартия играчите им са по-скъпи. Има шансове, както и преди две генерации, когато играхме с Полша. Първия мач ги победихме 3:0, след това в Полша завършихме 1:1 и изпуснахме ужасно доста положения. Баражът, да кажем, че е малко по-реалистично като цел “.

„ Винаги съм апелирал. Давам това предложение, което слушам, че може би да се реализира, да се подкрепят финансово клубовете, които дават игрово време на младите играчи. Противник съм на възбраните. Имаше една полемика – чужденци, налагане на избран брой българи. Спокойно към този момент могат са се подтикват клубовете, които постановат български играчи. От години тези играчи демонстрират с представянето си в младежкия народен тим, че с нищо не са по-лоши от скъпоплатените им сътрудници от Германия, Швейцария, Холандия, Сърбия, Полша. Те се изправят против футболисти, които костват 10-15-20-50 милиона. И те играят като еднакъв с еднакъв. Щом могат да играят против такива играчи, за какво да не могат да получават доверие и в българското състезание. Винаги съм желал, апелирал и молил ръководителите на клубовете да имат най-малко на половина доверието към нашите състезатели, каквото имат към чужденците. Същото се отнася и към треньорите. Българските треньори и играчи, за жалост, не се употребяват с това доверие, с което се употребяват чужденците, които идват. Ние, с работата си демонстрираме, че не сме по-лоши. Да, има накъде да са развиваме и учим. Правим го всеки ден, само че аз доста се веселя от това, което чух, че играчите идват на драго сърце в националния тим. Чакат лагерите с националния тим с неспокойствие. Това значи, че се усещат оценени, уважавани и организационно всичко е наред. Единственият проблем, в този юношески народен тим, е когато аз им повиша звук и те ме ядосат (смее се) “.

„ Тези клубове, които имат доста фенска маса, тъкмо това вършат. Симпатиите и доверието от страна на почитателите към българските играчи не е по никакъв начин малко. Но, с цел да бъде още малко по-адекватна картинката, хубаво е тези кубове да бъдат подтиквани по някакъв метод. Имаме ново управление. Четох, че това също е приоритет. Въпросът е и страната да обърне внимание на това нещо, тъй като това са нашите деца. Бюджетът на здравната каса може да бъде понижен малко и пари да бъдат пренасрочени към спорта, в частност към футбола, тъй като разногласието е здраве. Когато всички младежи спортуват, тогава няма да има потребност от толкоз пътеки и пари за лекуване, а ще има предварителна защита, което по-важно “, продължи Димитров.

„ Има голямо доверие сред нас. Ние имаме вяра на футболистите и те с представянето си демонстрират, че те имат доверие към нас. Това беше едно предизвикателство пред нас, тъй като на това потомство му липсват европейските мачове. В юношеските си години родените 2002-а, 2003-а, 2004-а година нямат класиране и за първокласен кръг. Липсата на тези европейски мачове също ни затрудни първоначално, само че играчите по най-бързия метод получиха своята убеденост и да се надиграват с най-хубавите в тяхната възраст. И среда! На това оборудване, на което бяхме беше неповторимо. Дано и тук се създадат такива. Тази среда малко ни липсва “.

„ Аз мисля, че нишката е доста здрава сред младежкия и мъжкия народен тим. Мъжкият също се развива в добра, възходяща и вярна посока. Казах и на Илиан, че вървим в вярната посока. В момента нишката пътя и моето непретенциозно мнение е, че това е пътят – по-малко приказки,  много работа и повече преход от младежи към мъже. Има го пътя, преходът сега е тъкмо подобен, какъвто би трябвало да е а не принудително или да изпреварваме някои неща, които не са за изпреварване и няма по какъв начин да се получат. Визирам хора, които не са викани в младежкия народен тим, непосредствено в мъжкия. Със сигурност има изключение в международен мащаб. Но ни е не сме страна, която да прави такива изключения. Тук е моментът откровено да благодаря на Илиан Илиев. Голям човек, страховит и потвърден експерт, за това, че схваща и оказва помощ екипа си на младежкия народен тим. Имаха проблеми мъжкия народен тим с травми и, в случай че беше пипнал от младежкия народен тим дали щяхме да сме тук и да приказваме за тези неща? Нямаше. Той откри решение, мъчно, ние също имахме здравословни проблеми с Мартин Стойчев и с Асен Митков. Затова откровено му благодаря. Работа и синхронът е огромно наслаждение и доста ни оказва помощ. Така че нишката е здрава “.

„ Аз съм го казвал, когато Георги Иванов беше състезателен шеф. Не може да се викат, съгласно мен, играчи, които не играят в младежкия народен тим, непосредствено в мъжкия народен тим. Това ни попречи. Защото този юношески народен тим, в състава, който е, вколектива, който е, е от първия квалификационен мач с Естония, а ние преди този момент изиграхме осем контролни срещи, което е добре. Но нямахме ядрото, което беше друго. Много по-добре, като тим щяхме да бъдем, в случай че тези осем мача си бяхме направи това ядро, което е в този момент “.

„ При всички положения има смяна. Доколкото знам доста хора първоначално споделяха: „ Това няма по какъв начин да стане “, типично по български. Но очевидно има. Хубаво е да има единна идея и да бъде раздадена безплатно на школите, от които потеглят младите футболисти. Хубаво е, в случай че има пари, тъй като в Швейцария, Австрия имат една идея за развиване на млади гении и тя се финансира от страната. Още преди 10 години, когато бяха на едно образование в Швейцария, там споделиха: „ Не даваме по 5 милиона швейцарски франка на всяка една акция, с цел да може тя да работи по нашата идея “. Тези 5 милиона швейцарски франка са единствено за академията, не за мъжкия футбол. Разбира се, че са профилирани. Говорим за елитни академии на тимовете, които са в тяхната Висша лига и няколко тима от Втора лига. Ако желаят да вземат тези 5 милиона швейцарски франка, би трябвало да работят по тази идея. Методистът или този, който управлява осъществяването, се назначава от федерацията. Нищо не е наложително. Ред Бул Залцбург споделиха: „ Не, ние не желаеме да работим по тази идея, имаме си своя “. Разбира се, при нас може да се направи в по-малък мащаб. Въпросът е да се намерят спонсори и хора, които в действителност обичат детско-юношеския футбол и децата на България. Всичко потегля от детско-юношеския спорт “.

„ Ние си имаме задания и всеки лагер ние си се готвим по един и същи метод. Настройката за всеки мач една и съща. Целта си е ясна и говорена сред нас. При нас е значимо всеки мач играчите да дадат най-хубавото от себе си, а ние да ги срещнем най-детайлно със мощните и слабите страни на съперника, с цел да им дадем насоките. И резултатите се виждат. Когато се приказва за обединяване и всички да работим в една посока, аз считам, че това може да бъде тази посока – класиране за Европейско състезание на младежкия народен тим. Когато играчите дойдат по-подготвени, цената на тези състезатели се подвига. Клубовете ще ги продадат и ще завоюват от това нещо. За нас е единствено авторитет “, приключи Александър Димитров.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР