Селекционерът на мъжкия национален отбор на България Росен Барчовски гостува

...
Селекционерът на мъжкия национален отбор на България Росен Барчовски гостува
Коментари Харесай

Росен Барчовски: Националният отбор е черешката на тортата, но...

Селекционерът на мъжкия народен тим на България Росен Барчовски гостува в студиото на ТВ1 преди следващото дерби от БФБ е-баскет лигата. Очаквано някогашният национал напомни в ефира по какъв начин се е стигнало до значимата победа над Латвия в Ботевград в последния мач на представителния отбор предходната година.

" Не един път споделих - и в предходните цикли, в квалификациите за Европейско, за Световно състезание направихме положителни игри. Но имахме доста мачове, в които съвсем до края бяхме равностойни и губехме безусловно в последната минута, в последните секунди, имаше и такива мачове. И беше доста значимо да спечелим и един подобен мач, това дава ужасно самочувствие и убеденост на играчите. Убеден съм от дългогодишния си опит и като състезател, и като треньор. Така че при един подобен мач още веднъж ще го спечелим. Беше значимо това нещо доста ", съобщи Барчовски.

" Психиката е част от класата на един състезател, на един тим. Тя е общ брой от технико-тактически качества, физически качества и, несъмнено, душeвност. Без едно от тези неща не може да се реализира висока класа. Но считам, че душeвността е водещо. Може да бъдат обезщетени някои дефекти, механически, физически, с самообладание, със самочувствие, с надвит темперамент - това, което назоваваме душeвност. В тази връзка, с толкоз равностойни тимове, с каквито бяхме до в този момент, това ще бъде извънредно значимо. Имам убеденост, работя с момчета, които са родени спечелили и сега се построява този тим с водещи неща - здрава душeвност, дух, другарство посред им. Така че, да, тъкмо това ще бъде най-важният миг, тъй като няма доста време за подготовка. За късото време, за което можеш да градиш един тим, това е главното, което може да се направи. За кой знае какви тактически постройки и физически подготовки няма време, само че това нещо може ", добави Барчовски.

Той обърна и изключително внимание на работата си във федерацията като управител Национални тимове и развиване на подрастващи състезатели: " Националният тим мъже е черешката на тортата, само че има по-важни неща. Това са развиването на младите баскетболисти в България, на подрастващите и, несъмнено, националните тимове, където са селектирани най-хубавите, най-талантливите, най-перспективните. Там ще бъде моята тенденция, по-точно да изградим една единна система за образование и развиване, за което приказваме от доста време, само че в този момент я приготвихме като документ с едно допълнение към този момент със напълно удобен темперамент. То ще помогне на треньорите по кое време, какво, по какъв начин да работят. Това са доста значими неща в обособените възрасти и тъкмо там ще бъде насоката ми - за методическа помощ, за надзор, което ще даде опция, първо, да подпомогнем треньорите в тяхното обмисляне на работата им и второ - да можем да създадем точна оценка по какъв начин се работи, какво работи, добре ли работи един треньор във всяко едно отношение - селекция, асортимент и така нататък Така че развиването на младите играчи и на треньорите са за мен водещото, което аз и управлението на федерацията са ми сложили за цел. Амбициозна е тази задача, няма да мога да се оправя самичък, има екип, с който ще работим. Но в случай че няма отсрещната страна схващане, от треньорите, да образоване, за научаване на езици, за научаване на тази стратегия и тези спомагателни документи, ще бъде мъчно. Това е съвместен развой, който е извънредно време да създадем, да стартираме да работим еднообразно, унифицирано ", съобщи още селекционерът на България.

" В НСА има построени стратегии и доста опитни експерти с дълготраен опит, които дават на треньорите солидна основа, това е отвън всякакво подозрение. Без това нещо не може. На мен ми се ще това равнище да бъде качено много по-нависоко, отбелязвайки модерните неща, които се случват в баскетбола, съвременни условия, съвременни тренировки и така нататък Това е едното, а второто е по-голямата практическа устременост при подготовката на тези треньори. Те могат да излязат с тапия, с висше обучение със степен бакалавър или магистър, само че са доста надалеч от подготвени треньори. Там би трябвало да се хвърлят доста старания и по време на образованието им и със странични форми. Ние като федерация да подпомогнем това нещо, а и самите треньори, има задоволително способи за образоване, има интернет, курсове, семинари. Така че може да се желае доста повече ", продължи Барчовски.

" Без престиж, някой, който треньорите да му повярват, каквито и наложителни форми да се сложат, няма да се получат нещата. Но и няма да стане единствено на база на убеждения. Трябва да намерим форма, под която тези треньори да са длъжни да работят по този метод. Първо, да се образоват, това става посредством нова система за лицензиране и това е 100% сигурно; форми на образование към БФБаскетбол, методическа помощ и надзор. Контрол значи и посещаване на тренировки и надпревари, където клубовете би трябвало да бъдат длъжни да основат условия на тези хора, които ще оказват помощ, на тези методисти, експерти, аз ще бъда също измежду тях; атестирания и така нататък Само методът на убеждението не работи ", добави треньорът.

Той разяснява и концепцията за провеждането на БФБ е-баскет лигата. " Освен удоволствието, с изключение на популяризирането на играта по ексцентричен метод, който апропо е доста непосредствен до младежите, се замислих каква тъкмо би била практическата изгода от това нещо. Това, което ми се коства водещо, е взимането на бързи, мигновени решения - нещо, което има доста общо с живата, с същинската игра. В баскетбола, несъмнено и в другите спортове, само че при нас взимането на верни решения стремително, незабавно, в някои случаи даже авансово, е доста значимо. И тъкмо тук, в тази игра, виждам подобен миг, в който можеш да развиваш мозъка, сетивата си в това отношение. Така че несъмнено има огромна изгода, с изключение на всички останали неща, които са значими ", приключи Росен Барчовски.
Снимки: Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР