Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен

...
Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен
Коментари Харесай

Барчовски за изминалите мачове, критиките, Везенков, новия гард и шансовете за продължаване напред

Селекционерът на мъжкия народен тим на България по баскетбол Росен Барчовски приказва пред сътрудниците от “Спорна топка ” след края на ноемврийския квалификационен прозорец. Както е известно, “лъвовете ” записаха победа и загуба в последните си два мача от предквалификациите за ЕвроБаскет 2025, откакто първо позволиха проваляне от Португалия, а по-късно надделяха мъчно Кипър в Никозия. 
 Безидейна България направи един куп дарове и си потегли с наведена глава от Португалия Безидейна България направи един куп дарове и си потегли с наведена глава от Португалия
“При загубата от Португалия имахме селекционни проблеми, проблеми във времето за подготовка и оперативни проблеми по време на самия мач. По отношение на селекцията нищо не съумях да направя - всичко, което пробвах, не се получи. И контузени играчи, и такива като Везенков, който не пускат. Това не можем да го разясняваме, времето за подготовка също. Буквално ден преди заминаването имаше кръгове в Испания, Италия, България. За това също нищо не можехме да създадем. За мен по-важно е друго. Аз считам, че се подготвихме доста добре във връзка с разузнаването и то се отрази през първото полувреме. Това обаче ни изигра неприятна смешка. Мачът вървеше относително елементарно и най-малко в моята глава може да се е появило някакво подценяване. Може би на полувремето не сложих нужните условия и не открих метод да кресна, да викна и да ги събудя. Не можахме да се оправим второто полувреме против тяхната експанзия. Това го регистрирах като съществена неточност. 

При мача с Кипър си взехме нашето. Там имаше сходен проблем в третата четвърт. Може би отново разпределяне и игра на ръба на риска от тях. Въпреки всичко устискахме.
 България удържа борбени кипърци и резервира шансове за първото място в група България удържа борбени кипърци и резервира шансове за първото място в група " F "
Ако го отдадем единствено на умората, ще е илюзия и ще е груба неточност. Това е част от разпоредбите - пътуваш и играеш. Ние както постоянно пътуваме по-дълго и по-тежко. Това се отразява. Ще се опитам аз да го трансформира това. Действително единият ден пътувахме 15 часа, а другият - 14. С прекачвания и самолети това се отразява. Не сме толкоз дълъг състав. Това го махаме, има го. Не мога да бъда безапелационен, само че мисля, че не сме в положително физическо положение. Нивото в България не е задоволително високо. Нито се играе толкоз бързо, нито толкоз нападателно, колкото ни предложиха Португалия и Кипър във второто полувреме. Това не може да се поправи в националния тим. Това си е работа на клубовете. Не желая да подлагам на критика никого, само че това се вижда с просто око. Не сме употребили доста пай състав. Един Чавдар Костов е играл най-много 30 минути, всички останали са играли по-малко. На ЕвроБаскет Везенков и Бост играеха по 37-38 минути. Другото е, че двата тима, нямайки какво да губят, започнаха да играят на ръба на риска. Това ни затрудни. Ние започнахме да пазим резултата, пазейки се от загуба. Тук пристигна психологическият миг.

Критиците ги знам. Аз самият съм най-големият критик на себе си. Няма някой, който да търси повече недостатъци и проблеми, от мен. Тези злонамерените не ме интересуват и от дълго време не им обръщам внимание. Но е реалност, че за победа като посетител, което не се случва доста постоянно на груповите ни спортове, отнесохме доста рецензии. И то заслужени. Тези, които са градивни, ги одобрявам, и с най-искрено възприятие желая да поправя нещата, които съм сбъркал. 

Това е миг, в който би трябвало обществено да благодаря на Чавдар Костов, че се отзова, и че даде всичко от себе си. Всички видяха силата и желанието, с което играеше и обединяваше тима. Не посмях след мача да беседвам с него от чисто човешки боязън да не ми каже “не ”. В едно от неговите изявленията след мача прозираше някакво подмятане, че ще играе и през февруари. Няма да бързам с това нещо. Решението е негово. Няма потребност и от покана - реши ли да играе, ще играе. Надявам се да се случи това нещо. Всеки един състезател би бил горделив от една такава оценка.

Част от имената, които споменахте, не бяха в състава не тъй като аз съм решил да ги изваждам от националния тим, а или поради здравословни проблеми, или поради това, че не са в положително положение. Някои от тях сами ми се обадиха да помолят да отсъстват. Аз откликнах - няма по какъв начин да ги задължа. Не знам какво щеше да стане с тях, само че в този миг те не бяха в най-хубавото си положение. Това, което бяхме в този миг, беше най-хубавото. Съставът постоянно би трябвало да се подмладява. Не съм уверен обаче, че за прозореца през февруари ще би трябвало да се прави това. Напротив, отпред с Везенков и с още един натурализиран гард би трябвало да съберем най-хубавото, с цел да пробваме да спечелим двата мача. Вече влизайки в същинската подготовка може да се направи малко по-сериозно подмладяване.

Близо сме до натурализиране. Смятам, че с общи старания и това ще бъде готово до февруари месец. За Кравиш би трябвало да кажа, че позицията на центъра е доста по-различна от тази на гардовете. Силната изява на един център значително зависи от мощен гард. На тези играчи би трябвало да им се основават положения. Той не получаваше задоволително, а е доста високо равнище баскетболист. Справка - мачовете в клубния му тим, където играе доста мощно. Той не е състезател, на който да му дадеш топката и да вкара самичък 30 точки. Той не може да ни качи самичък на тил, да вкара 30 точки и да бие самичък тимовете. Такива играчи няма, изключително центрове. Аз съм удовлетворен от това, което демонстрира. Той ще е на линия за февруари. Ако не можем да намерим гард, отново ще играе. Центровете не са с такава роля в тимовете си.

Имаме неофициално увещание от Александър Везенков, че ще играе против Португалия. Това би трябвало да стане и със единодушието на клуба му. Надявам се, че няма да има спънки, а пък в този момент планираме на 13 декември едно посещаване на Олимпиакос - Фенербахче да съчетаем гледането на този мач с диалози на тази тематика. Оптимист съм. Ние приказваме единствено за мача с Португалия. Трябва да отбележа, че имаме доста тежко посещение на Румъния. Особено в случай че Везенков го няма, нещата ще бъдат доста сложни. Да не не помни, може би феновете не знаят, по-късно има още един стадий на квалификациите, в случай че не се класираме първи. Хърватия ще се класира, Полша взима домакинство, тъй че там конкуренцията не е толкоз мощна и нещата не са толкоз черни. Ако с това не успеем, в идната подготовка смятам, че ще сме любимци. Надявам се да минем на по-лекия път.

Везенков е изрично най-хубавият състезател на България за тази година. Това е един от най-силните баскетболисти, да не кажа най-силния, сега в Европа. Не в някакъв къс интервал, а през цялата година. В извънредно конкурентен спорт. Нивото на баскетбола в Европа е толкоз високо, колкото малко спортове могат изобщо да си помислят. Ние чак на такова равнище баскетболист не сме имали. Това е водещата фигура на водещ спорт. Там, където става въпрос за милиарди, а не за милиони. Ако бях публицист, щях да го направя не с две, а с пет ръце, че това е безусловно обективно и вярно ”, сподели Барчовски в изявлението си.

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР