Селективни капани за улов на глигани се залагат в Държавното

...
Селективни капани за улов на глигани се залагат в Държавното
Коментари Харесай

Борят популацията на глигани с капани край Девин

Селективни клопки за улов на глигани се залагат в Държавното ловно стопанство "Извора " край Девин, оповестиха от управлението на Стопанството. Поставянето на клопки за улов на жив дивеч са част от ограниченията за понижаване на глиганската популация поради разпространяването на Африканска чума по свинете /АЧС/. На територията на Ловното стопанство и в цялата Смолянска област не е открито съществуване на вируса.

Със селективните клопки има опция за по-голям улов, не се стреля и по този метод не се смущава останалият дивеч, изясняват от Стопанството. В един капан могат да попаднат по 10-15 диви свине едновременно. Наред със засиления лов на дивя свиня, в "Извора " са нараснали и ограниченията за биосигурност поради разпространяването на АЧС.

Над 60 диви свине са отстреляни в "Извора " от началото на годината, а проектите са до края на 2019 година глиганската популация в стопанството да се понижи с над 200 животни.

Установените случаи на АЧС в страната ни към този момент не се отразяват на посещаемостта на Ловното стопанство, не се следи отлив на въоръжени туристи. Германски ловци са настанени през тази седмица в "Извора ", пристигнали за лов на дива свиня и сръндаци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР