Селата по поречието на река Русенски Лом редовно се наводняват

...
Селата по поречието на река Русенски Лом редовно се наводняват
Коментари Харесай

Областният на Русе настоя за почистването на реките да се грижи една институция

Селата по поречието на река Русенски Лом постоянно се наводняват при пороите. Кметовете са безсилни, тъй като няма пари за разчистване от дървета, шубраци и кал.

"С почистването на речните корита единствено се оправяме с молба към Господа. Да не вали доста дъжд и да не идва доста вода. Според мен най-малко два или три пъти годишно би трябвало да се правят тия мероприятия по почистването на отточните дерета. Въпросът е, че не разполагаме с финансов запас ", означи по ТВ Европа Николай Колев, кмет на село Басарбово.

Според регионалния шеф на Русе отговорността би трябвало да се носи от една институция, която да бъде обезпечена с пари от страната.

"В урбанизираните територии дават отговор общините, отвън урбанизираната - регионалните шефове, за самите реки дава отговор Министерство на околната среда и водите, а за дигите, и то, които са в салдото на сдружението, дават отговор Напоителни системи. В сервитутните зони към мостовете дава отговор АПИ, а пък контролът се реализира от Басейнова дирекция. Няма по какъв начин всички институции по едно и също време да си свършат работата ", изясни Галин Григоров, регионален шеф на Русенска област.

Хората са обезпокоени, че с настъпването на есента и зимата още веднъж ги чакат проблеми.

"Не може единствено с една писалка да пишем заповеди, и някой различен - оправяйте се, както можете. Ние и без този орган можем да се оправим както можем....просто ме е позор да ви кажа по какъв начин мерим равнището на реката - с една гайка и с един сезал. Просто е супер несериозно за средата на 21 век ", посочи кметът на Бесарабово Николай Колев.

Русенска област е кандидатствала за държавно финансиране, с което идната година да се почистят 8 от 20-те най-проблемните сектори в района, които провокират наводнения.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР