Села с десетки нови жители месеци преди изборите. Така някои

...
Села с десетки нови жители месеци преди изборите. Така някои
Коментари Харесай

Редица села се сдобиха с нови жители преди местния вот

Села с десетки нови поданици месеци преди изборите. Така някои обитаеми места прескочиха новия предел от 350 поданици, който им дава право да избират кмет. Фиктивни ли са адресните регистрации или фактически има раздвижване в селата

Ако през 2015-та всеобщо се записаха по сегашен адрес, то на тези локални избори има нова мода - смяна на непрекъснатия адрес.

Кратка информация на уеб страниците на ГРАО и на ЦИК демонстрира: от декември 2018 до април 2019 някои села са се сдобили с нови непрекъснати поданици.

Така да вземем за пример във варненското Генерал Кантарджиево от 320 - жителите са станали 354 с непрекъснат адрес.

Подобна е обстановката и в великотърновското Ново село - със 76 нови поданици през последните месеци.

А във врачанското Синьо Бърдо непрекъснато живеещите са се нараснали от 340 на 350 - тъкмо колкото са нужни за осъществяване на избори за кмет на кметство.

Затова взехме решение да проверим фактически ли тези хора - живеят на новите си непрекъснати адреси.

 Задържан е претендент за кмет на Несебър Задържан е претендент за кмет на Несебър
По следствие за пазаруване на гласове са задържани петима претенденти за локалната власт в Несебър.

Село Бистрица край Благоевград e ситуирано в планината - то не е като елементарните села. Пръснато е на махали, на по няколко километра една от друга. По данни на ГРАО - непрекъснатите му поданици към декември предходната година са 267. Няколко месеца по-късно те към този момент са 567 или с 300 повече.

Населението на селото съвсем се е удвоило с помощта на придобили българско поданство хора от Северна Македония. А локалните даже не са ги виждали.
Василка Влахова - гражданин на село Бистрица: Селото е толкоз разпръснато на махали, че във всяка махала надали има по двама, по трима, най-вече до 5. Има махали, в които няма нито един локален. Говоря да живее непрекъснато с непрекъсната адресна регистрация.
Празни нови къщи и полусъборени остарели - тук-таме има следи, че скоро е идвал човек. Василка Влахова живее на кръстопът - сред две махали. Не е виждала нови хора в близост. Може да ни изброи старите поданици поименно, даже и роднинските им връзки.
Василка Влахова - гражданин на село Бистрица: Ние тука се познаваме и се дебнем, дет се споделя кой е външен и незабавно се питаме - от къде е, къде е обитаем.
А обитаемоте са 300. За по-малко от година. От общината в Благоевград ревизирали: 267 от тях са от Северна Македония, придобили българско поданство и би трябвало да имат адресна регистрация.

Антония Методиева - шеф на Дирекция,,Правно-нормативно обслужване и публични поръчки ", община Благоевград: Придобивайки българско поданство, те вписват непрекъснат адрес в съответното обитаемо място,не са декларирали, обаче,намерение да гласоподават по сегашен адрес, т.е. във въпросното село. Те няма да упражнят право на глас, само че са включени в изборните описи.

Така се стига до абсурд. Благодарение на новозаселените - в Бистрица ще има избори за кмет на селото, нищо че те няма да гласоподават.
Василка Влахова - гражданин на село Бистрица: Къде са? Явно или по плевните или в една барака, където несъмнено има не по двама по трима, а по 10 индивида регистрирани. Антония Методиева - шеф на Дирекция,,Правно-нормативно обслужване и публични поръчки ", община Благоевград: В множеството случаи купуват парцели, в множеството случаи живеят в Благоевград. Мария - гражданин на село Бистрица: Не. Не съм и дочула дори. Василка Влахова - гражданин на село Бистрица: Тука няма и толкоз продажба на остарели къщи.Антония Методиева - шеф на Дирекция,,Правно-нормативно обслужване и публични поръчки ", община Благоевград: Бройката може да бъде вдигната и от лица, които имат вили в този регион и имат предпочитание да гласоподават, т.е. тогава когато съответното обитаемо място по този начин или другояче реализира един знак за производство на избори - дали те са български жители или са македонски, или са с двойно поданство това няма никакво значение.
Индикаторът за производство на избори 2019-та - реализиран. Търсят се хората.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР