Секторните финансови инструменти – Програмата за цифрова Европа и Механизмът

...
Секторните финансови инструменти – Програмата за цифрова Европа и Механизмът
Коментари Харесай

Министър Росен Желязков: Финансовите програми в телекомуникациите ще укрепят цифровия суверенитет на Европа

Секторните финансови принадлежности – Програмата за цифрова Европа и Механизмът за свързване на Европа, ще укрепят цифровия суверенитет на Европейския съюз. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на видеоконферентно съвещание на министрите по телекомуникации. Той добави, че обстановката с COVID-19 повдигна въпроси за зависимостта на Европа от трети страни в области или технологии от сериозно значение за стопанската система, развиването и сигурността.

„ Приветстваме напъните за основаване на общоевропейски пространства за данни за потребностите на научните проучвания и нововъведенията, както и за постигането на климатично неутрална Европа “, сподели още българският министър. По думите му, огромните размери данни с високо качество са нужни за развиване на изкуствения разсъдък, който се очерта като област от стратегическо значение.

Министър Желязков акцентира, че финансовите стратегии би трябвало да се развиват редом със съпътстваща правна рамка. Като образец той даде нуждата от преразглеждане на Директивата за понижаване на разноските при създаване на широколентови мрежи за да се подтиква развиването на инфраструктура с доста висок потенциал.

„ В същото време, с цел да се сътвори мощна европейска екосистема за данни, е нужна рамка за трансграничното ръководство на достъпа до тях. Това ще подкрепи развиването на стопанската система на данни като мотор за нововъведения и увеличена успеваемост, с директен принос към основаването на работни места “, добави Росен Желязков. Той изрази увереност, че плануваното приемане на законодателна рамка за изкуствения разсъдък, с правила за отговорност, сигурност и съблюдаване на съществени човешки права, ще бъде основен мотор на икономическото развиване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР