Секторът за производство на плодове и зеленчуци вероятно отново ще

...
Секторът за производство на плодове и зеленчуци вероятно отново ще
Коментари Харесай

М. Милтенова: Секторът за плодове и зеленчуци вероятно пак ще бъде на опашката при подпомагането

Секторът за произвеждане на плодове и зеленчуци евентуално още веднъж ще бъде на опашката при подпомагането, както беше в предходните 2 програмни интервала. Това е терзанието на Мариана Милтенова, ръководител на Националното Сдружение на градинарите.

В предаването „ Преди всички “ тя уточни, че Европейска комисия е дала опция на страната да реши кой ще разпише Националния стратегически проект, с който би трябвало да се отбрани метода на систематизиране на парите. Според нея би следвало в тях да се включат институции, специалисти и браншови организации. Тя счита, че би трябвало да се вземе мнението и на популацията.

Според Милтенова обаче ще има субективизъм при избора и подбора на екипите, които ще създават тези стратегически проекти. По думите й таван на заплащанията е опция, тъй като се споделя, че може да се направи преразпределение или към дребните аграрни стопанства или към втори дирек.

На този стадий Европейска комисия не предлага никакъв надзор и наказания за изкуствено разграничени стопанства, предизвести още Мариана Милтенова. По думите й се основава опълчване сред секторите.  

„ Надявам се Министерството на земеделието в лицето на министъра да се замислят и да се погрижат за ползите на страната и жителите. Всички разбори демонстрират, че България и Румъния употребяват минимум плодове и зеленчуци. Да не приказваме, че това, което употребяват, не е създадено в България “.

От Сдружението оферират мониторингът, който се прави от Брюскел, да бъде всяка година. Тя изясни аргументите:

„ Има доста аграрни производители, които не са удовлетворени от доста от ограниченията и схемите, които се ползват. Заради това прозрачността на вземането на някои решения не е задоволително огромна, с цел да знаят земеделските производители за какво са глобени, какви са аргументите. В нашето предложение бяхме написали, че би трябвало да се направи опростяване на процедурите и да бъде ясно по кое време земеделските производители се глобяват, дали има избрани аргументи или единствено съмнения “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР