Секторът принципно разчита на ценова конкуренция извън доста късите зимен

...
Секторът принципно разчита на ценова конкуренция извън доста късите зимен
Коментари Харесай

Ще има ли минимални цени за хотелите

Секторът кардинално разчита на ценова конкуренция отвън много късите зимен и летен сезон

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Проба, санкция

Минималните цени в другите гилдии
6 май 2012
Комисия за защита на конкуренцията: Фиксирането на минимална цена за частен обзор е нелегално

Антимонополната комисия санкции лекарския съюз с 80 хиляди лева
6 май 2012 Туристическото министерство е почнало изненадващо изследване на опцията за въвеждане на минимални цени за хотелските услуги. Официалният претекст за това е, че има постъпили оферти от сектора за смяна в законодателството. На този стадий от ведомството само са поискали мнение от Комисията за защита на конкуренцията, като според от него ще се пристъпи към възможни разисквания в работна група.

Идеята за минимални цени в хотелиерството по отношение на звездите на хотелите не е нова - тя бе стартирана от представители на туристическия отрасъл още през 2009 година, които се оплакваха от дъмпингови цени по Черноморието около рецесията. Разликата в този момент е, че за първи път институция публично се ангажира с тематиката, което може да докара до второто " изключение " от пазарните правила отвън някои от свободните специалности.

В момента законодателно съществува опция за минимални и оптимални цени единствено на таксиметровите услуги, които се дефинират от общинските препоръки по места. Туристическият отрасъл обаче се радва на отзивчивост от регулаторите и преди време стана единственото изключение по Данък добавена стойност, като получи по-ниска ставка.

Долен предел

В момента туристическото министерство е изпратило искане до Комисията за защита на конкуренцията да излезе със мнение по тематиката със " основаване на минимални предпазени цени при категоризираните места за настаняване ". Министърът на туризма Николина Ангелкова изясни пред " Капитал ", че това искане е пристигнало от неправителствени организации в границите на работни групи, свързани със законодателството в туризма, поради което и ведомството се е обърнало към способния орган в тази ситуация - антимонополната комисия.

Идеята е след приемане на мнението на комисията и според от него, да се сътвори работна група, която да разисква оферти по тематиката. Въпросните оферти за промени обаче няма да бъдат направени до март и няма да влязат в следващата порция корекции в закона за туризма, които се чакат тогава в Народното събрание, стана ясно от думите на министъра.

Сега формалният претекст, с който представители на туристическия отрасъл са предложили минималните цени, е дъмпинг на пазара. Целта е да се вкарат минимални цени за хотелското настаняване по отношение на категоризацията, като по този метод ще се избегне опцията да вземем за пример четиризвезден хотел да предлага по-евтина нощувка от тризвезден. Това може да е даже нездравословно за бранш, който разчита мощно на ценовата конкуренция отвън много късите летен и зимен сезон.

Без тъжби, единствено мрънкане

Поддържането на изкуствено ниски цени обаче и в този момент е нарушаване съгласно Закона за защита на конкуренцията. Проверка на " Капитал " откри, че през 2017 година в регистъра на комисията за защита на конкуренцията няма нито една подадена тъжба от хотелиер за възможен дъмпинг от друга компания в бранша. Източник, осведомен с активността на комисията, разяснява и че в годините обратно, в случай че има сходни производства, то те са по-скоро изключение.

От българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, която е най-голямото сдружения в хотелиерския бранш, обясниха пред " Капитал ", че са поискали от членовете си мнение дали поддържат или не концепцията за въвеждането на минимални цени в бранша. Очаква се позицията им да бъде оповестена в средата на февруари, когато ще има съвещание на Управителния съвет на сдружението. Междувременно представители на работодателските организации се оповестиха срещу концепциите, оповестява в. " Сега ".

Изключенията на пазара

Ако се стигне до законодателна самодейност, то минималните цени в туризма ще бъдат второто " изключение " отвън свободните специалности, с което се вкарва държавно регламентиран низък предел. В момента съгласно закона за автомобилните транспорти общинските препоръки по места могат да дефинират минимални и оптимални цени за таксиметровите услуги. Не всички общини са въвели такива - да вземем за пример в София има единствено оптималната стойност, на която могат да бъдат транспортирани клиенти, само че не и минимална цена за пробег. Това е съглашение в ущърб на потребителя, тъй като не разрешава влизането на нови играчи с по-ниски цени, нито на конкуренция на база цена.

В годините обратно комисията за защита на конкуренцията на няколко пъти е давала мнения, свързани с претенции и въвеждане на минимални цени. Така да вземем за пример в края на 2014 година антимонополния регулатор предложи " унищожаване на опцията за установяване на минимални цени на услугите при архитектите, инженерите в капиталовото планиране, инспекторите, ветеринарите, както и при упражняващите креативна активност като свободна специалност ".

В известието на комисията тогава беше казано още, че " съгласно Комисията фиксирането на минимални цени съставлява една от най-тежките нарушавания на конкуренцията, защото лимитира ценовата конкуренция сред участниците на пазара ". " Минималните цени по никакъв метод не могат да бъдат гаранция за качество. Ефектът от тях е отбрана на неефективните участници на пазара ", се споделя още в позицията на комисията от 2014 година

Три години по-рано пък комисията наложи санкция на Българския лекарски съюз поради взето решение да се вкара минимална цена за частен обзор, която да се равнява на 10% от минималната работна заплата в страната. Санкцията беше доказана от съда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР