Секторът отсъства в дискусиитеБезкрайните разговори за защитни механизми в дебата

...
Секторът отсъства в дискусиитеБезкрайните разговори за защитни механизми в дебата
Коментари Харесай

Британски фирми, предлагащи услуги, се местят в ЕС

Секторът отсъства в полемиките


Безкрайните диалози за защитни механизми в дебата за Брекзит ненапълно засенчиха обстоятелството, че стопанската система на Обединеното кралство се гради върху услуги и за огромна част от износа й митническите граници в действителност не са от голяма важност.

Темата за търговията с услуги съвсем отсъства от полемиките за връзките на Англия с Европейски Съюз, евентуално заради няколко взаимосвързани аргументи.

Първо, секторът на услугите в Обединеното кралство е относително запазен по отношение на лобирането, или минимум не обича да го прави на обществени места.

Второ, неспособността на счетоводителите да продават услугите си в континентална Европа не сграбчва публичното внимание по този начин, както да вземем за пример закриването на завода на “Нисан ” в Съндърланд.

Трето, даже за експертите, търговията с услуги е замайващо комплицирана област, с четири разнообразни вида или режима на износ, като уговорките за пазарен достъп са сложни за количествено премерване и изобилстват от изключения.
Тереза Мей и водачите на Европейски Съюз са съгласни, че във връзка с услугите би трябвало да има взаимна либерализация, която “да се простира оттатък ” уговорките на двете страни като членове на Световната комерсиална организация и да надгражда скорошните двустранни търговски съглашения.

Проблемът с това, както подходящо акцентира Сам Лоу от Центъра за европейски промени в своя обява е, че въпросните търговски съглашения не надвишават тези в границите на Световната комерсиална организация.

Единният пазар с право е подложен на критика, не на последно място от британците, като по-несъвършен при услугите, в сравнение с при стоките. И въпреки всичко, той дава доста по-пълен пазарен достъп даже от най-сложните търговски съглашения на Европейски Съюз, като да вземем за пример тези с Япония или Канада.

Механизмите, нужни за широкообхватна либерализация на услугите от вида на взаимно признание на професионалните квалификации, са лимитирани.

Споразумението сред Европейски Съюз и Канада включва система за улеснение признаването на квалификации, свързани с съответни специалности, като архитекти или кранисти. Но процесът е ленив и изисква благосклонност и изпитание и от двете страни: той не може да се употребява за справяне с професионални гилдии, решили да блокират влизането в задгранична конкуренция. А Европейски Съюз е мощно устойчив към признаването на всевъзможен тип регулации от трети страни, без значение дали се касае за артикули, или за услуги.

Както акцентира Лоу, най-вероятният излаз от обстановката е, че търговията с услуги сред Лондон и Брюксел от ден на ден ще се води посредством допускане на английски компании да се откриват в Европейски Съюз, а не посредством даване на услуги през граница. Това ще зачете желанието на Обединеното кралство да има лични правила, само че също ще значи и основаване работни места отвън него.

Публикацията планува внезапно понижение в износа на Обединеното кралство за Европейски Съюз, в това число впечатляващите 59% спад при финансовите услуги. Цената на суверенитета от време на време е забележителна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР