Секторът на културата беше болезнено засегнат от извънредните мерки, въведени

Секторът на културата беше болезнено засегнат от извънредните мерки, въведени ...

Министерство на културата има екшън план за подпомагане на творците, каза министър Банов.Секторът на културата беше болезнено засегнат от извънредните мерки, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса, но министерството има екшън план, за да помогне, каза днес министърът на културата Боил Банов по БНТ.

"Имаме възможност да преструктурираме средства в бюджета, да обезпечим разпространението на проекти и да подпомогнем реализирането на спектакли", допълни той.

Министърът каза, че утре ще се състои онлайн обсъждане на ситуацията с работещите в сектора и там ще се обсъждат конкретни мерки. Банов е уверен, че решение на проблемите ще бъде намерено и министерството ще преведе хората на изкуството и културата "през дълбоката река на другия бряг". Той подчерта, че помощ ще има както за работещите в държавни и общински културни институции, така и за свободните артисти.

Независимите творци от седмица призовават за спешни мерки и в техния сектор, тъй като те работят на проекти, а артистите са на свободна практика. С отменянето на всички културни събития поне за три месеца на практика остават без приходи, а някои от организациите са застрашени да изчезнат. Те са и сред първите, които са се опитали да изчислят загубите до юни 2020 г. - около 7 млн. лева. При положение, че ограниченията останат до края на годината, сумата набъбва до 12 млн. лв.

Боил Банов каза, че министерството още не е правило такива разчети, а сметките на творците подлежат на проверка. Той допълни, че се работи активно с европейската комисия, очаква тези дни се очаква онлайн среща между министрите на културата от страните от ЕС. "Всичко, което е правилно и логично, и се приеме като европейска рамка, ще се направи и в България", обобщи Банов. Според него е наивно да се мисли, че тази година ще се провеждат фестивали.

Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1074)

Източник: dnevnik.bg