Секторът на културата беше болезнено засегнат от извънредните мерки, въведени

...
Секторът на културата беше болезнено засегнат от извънредните мерки, въведени
Коментари Харесай

Министерство на културата има екшън план за подпомагане на творците, каза министър Банов

Секторът на културата беше мъчително обиден от изключителните ограничения, въведени за ограничение на разпространяването на ковид, само че министерството има екшън проект, с цел да помогне, сподели през днешния ден министърът на културата Боил Банов по Българска национална телевизия.

" Имаме опция да преструктурираме средства в бюджета, да обезпечим разпространяването на планове и да подпомогнем реализирането на спектакли ", добави той.

Министърът сподели, че на следващия ден ще се състои онлайн разискване на обстановката с работещите в бранша и там ще се разискват съответни ограничения. Банов е убеден, че решение на проблемите ще бъде открито и министерството ще преведе хората на изкуството и културата " през дълбоката река на другия бряг ". Той акцентира, че помощ ще има както за работещите в държавни и общински културни институции, по този начин и за свободните актьори.

Независимите създатели от седмица приканват за незабавни ограничения и в техния бранш, защото те работят на планове, а артистите са на свободна процедура. С отменянето на всички културни събития най-малко за три месеца на процедура остават без доходи, а някои от организациите са застрашени да изчезнат. Те са и измежду първите, които са се пробвали да изчислят загубите до юни 2020 година - към 7 млн. лв.. При състояние, че рестриктивните мерки останат до края на годината, сумата набъбва до 12 млн. лева

Боил Банов сподели, че министерството още не е предписание такива планове, а сметките на създателите подлежат на инспекция. Той добави, че се работи интензивно с европейската комисия, чака тези дни се чака онлайн среща сред министрите на културата от страните от Европейски Съюз. " Всичко, което е вярно и разумно, и се одобри като европейска рамка, ще се направи и в България ", заключи Банов. Според него е наивно да се мисли, че тази година ще се организират фестивали.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1074)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР