Секторът на информационните и комуникационни технологии е един от най-бързо

...
Секторът на информационните и комуникационни технологии е един от най-бързо
Коментари Харесай

Зам.-министър Лъчезар Борисов: София е готова да бъде столица на IT сектора в Европа

Секторът на осведомителните и информационни технологии е един от най-бързо разрастващите се в стопанската система на страната и регистрира позитивни трендове, съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. По време на кръгла маса Bulgarian ICT Watch, проведена за осма поредна година от ICT Media и Българската асоциация на софтуерните компании със съдействието на Министерството на стопанската система, той показа данни на Евростат, съгласно които брутната добавена стойност на осведомителните и информационни технологии е на стойност 1.43 милиарда евро и нараства с 25% на годишна база.

Икономическият зам.-министър акцентира, че България е измежду страните членки на Европейски Съюз, в които дялът на бранша на осведомителните и информационни технологии във образуването на брутната добавена стойност е относително по-висок, а това подрежда страната ни на пета позиция в Европейски Съюз. За първото тримесечие на годината показателят на оборота в услугите в тази област е достигнал 154% при база 2015 година, а оборотът на предприятията е повишен с 16% по отношение на съответното тримесечие на миналата година, заяви Пресцентърът на Министерство на стопанската система. Заетите в сектора са над 57 хиляди души, което трансформира бранша в определяща промишленост за българската стопанска система.

Заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов означи, че за интервала 2008-2019 година са издадени документи по Закона за поощряване на вложенията на 42 плана във високотехнологични услуги. Той изрази своето предпочитание за срещи с бизнеса и дискутиране на оферти от тяхна страна в посока по-ефективно съдействие и набелязване на ограничения, с които страната да е в интерес на бранша.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР