Сектор „Земеделие“ е в много тежка ситуация заради сушата, добивите,

...
Сектор „Земеделие“ е в много тежка ситуация заради сушата, добивите,
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Секторът е в много тежка ситуация заради сушата

Сектор „ Земеделие “ е в доста тежка обстановка поради сушата, добивите, които отчитаме на главните култури в България, са най-ниски от последните години. Това сподели пред публицисти министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева преди срещата ѝ със земеделци в Петрич, съобщи Агенция „ Фокус “.

„ Днес ще проведем две срещи със аграрни производители в Петрич по настоящи тематики за системата. В понеделник ще бъда в Харманли. След като строгите ограничавания отпаднаха, последователно се връщам към нормалния си метод на работа “, уточни министърът.

„ В мандата, в който съм, равнищата на контрола и инспекциите са повишени в пъти по отношение на условията на Европейския парламент. Нивата на грешките са под грешките на другите страни членки и ние нямаме терзания. Службите работят на оптимално натоварване, в това число във връзка на спомагателните ограничения, които предоставихме.

Винаги това ми е било разбирането за това да покажем, че сме с равнища на неточности под тези на други страни членки. За всички е най-важно да бъдем сигурни, че там, където ограниченията за поддръжка са в браншове, където по-лесно стават измами и отклонявания, че средствата отиват при същинските аграрни производители. Всеки желае секторът да бъде резистентен и кадърен да преодолява рецесия. Ние сме в доста тежка обстановка в бранша, не толкоз поради COVID-19, а поради сушата. Добивите, които отчитаме на главните култури в България, са най-ниски от последните години “, добави тя.

Над 23 000 аграрни стопани са кандидатствали по изключителната мярка COVID-19, сподели министърът на земеделието, храните и горите.

„ Мярката 60/40 не беше позволена за земеделския бранш, само че по искане на браншовите организации, министър Сачева ни увери, че в идната нотификация на ограниченията ще бъде включен и секторът. Ние тръгнахме още след месец март след първите строги ограничения поискахме и България предложи промени в Регламент 13/05 за допускане на неосъществените средства от програмата за развиване на селските региони да бъдат програмирани в специфична мярка COVID-19.

За мен беше триумф на България да убеди страните членки и Европейска комисия да стигнем от Европейски парламент и в България да успее тази самодейност.

Започнахме да осъществяваме всичко. Получихме нотификация, отворихме мярката и тя към момента върви за приемане на заявки “, уточни Танева.

„ В момента по COVID-19 приемът тече още няколко дни. Над 23 000 аграрни стопани са кандидатствали по тази изключителна мярка. Там има правила за всеки тип произвеждане има правила с каква сума земеделското стопанство ще бъде подкрепено “, сподели още тя.

„ Втората мярка беше de minimis. Вече е изплатен за бранш „ Пчеларство. Над 4100 пчеларя към този момент е изплатени средствата. На животновъдите – също. Над 22 млн. лева бяха изплатени, а за област Благоевград над 1630 животновъда са получили помощ по тази стратегия.

След 16 септември ще стартира изплащането на средства по de minimis за бранш „ Растениевъдство “. Направихме всичко оптимално улеснено за стопаните “, добави Танева.

Ние не сме нито най-лошите в Европа, нито с най-вече неточности, има какво още да се усъвършенства, само че контролът ни е в пъти повишен, сподели още Танева.

„ Аз съм втори мандат, само че те не са били цялостни. Винаги би трябвало несъмнено време за привършване на политически цели в програмата. Рано е да давам оценки, само че постоянно работя по проект. Мога да обоснова всичко по предизборната стратегия на ГЕРБ и какво стои зад всяка част от програмата. Сега сме във време, когато коронавирусът малко промени графиците и ги удължи.

Стратегическата цел, с която би трябвало да приключим Националния стратегически проект, екипът в Министерството работи по написването на ограниченията. Дали ще имам време да довършим това, следва да забележим, тъй като не знаем дали мандатът ще завърши до дъно. Епидемията доста ни попречи. Удължихме акцията за заявки “, сподели още Танева.

По мотив показания от комисар Вера Йоурова механизмът за съдействие и инспекция, министър Танева сподели: „ Не виждам нищо, което да е изключително и отвън избрани рамки и условия, или по-лошо от други страни членки “.

„ Това са общоприети процедури и не виждам за какво би трябвало да си хвърляме обвинявания, които биха пречили на развиването ни като страна. Всичко е обществено, с цел да можем да потвърдим какво се прави. Ние не сме нито най-лошите, нито с най-вече неточности. Има какво още да се усъвършенства, само че контролът ни е в пъти повишен “, добави тя.

„ Най-големият проблем на област Благоевград е доста на брой аграрни стопани, които са по-дребни. Секторите " Животновъдство " и " Плодове и зеленчуци " са недофинансирани. Взехме спомагателни ограничения за това. Те са недофинансирани поради равнищата на директна европейска поддръжка. Ние сме под междинното за Европейски Съюз “, сподели още тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР