Сектор здравеопазване се нуждае от надпартиен консенсус, заяви народният представител

...
Сектор здравеопазване се нуждае от надпартиен консенсус, заяви народният представител
Коментари Харесай

Дариткова: Здравеопазването се нуждае от надпартиен консенсус

Сектор опазване на здравето се нуждае от надпартиен консенсус, съобщи националният представител от ГЕРБ и ръководител на Комисията по опазване на здравето доктор Даниела Дариткова. Тя взе присъединяване в дебатите по вота на съмнение против държавното управление за политиката му в здравния бранш, а в изявлението си разкритикува претекстовете на Българска социалистическа партия, с които той бе импортиран.
 Корнелия Нинова БГНЕС
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изложи претекстовете за настояването на избор на съмнение от страна на Българска социалистическа партия към кабинета за политиката в бранш опазване на здравето. " Вотът на съмнение е за последните две години от ръководството, само че Борисов ръководи България последните 10 ", уточни тя и означи, че за това време той е сменил девет здравни министри и осем шефа на Националната здравноосигурителна каса. Лидерът на Българска социалистическа партия означи, че в този интервал парите за здраве се усилват непрестанно и през днешния ден доближават близо 9 милиарда лв., само че 4 милиарда от тях българските жители заплащат от джоба си. Нинова уточни измежду претекстовете и лечебни заведения, които имат задължения, а като причини посочи и лекарствената политика, неналичието на фрагменти, както и  препоръчаната от ръководещите здравна промяна.

„ Трябва да се вършат политики за опазването на здравето, а не политика от опазването на здравето “, прикани от своя страна Даниела Дариткова от парламентарната естрада. Тя упрекна опозицията и за това, че с метода на внасяне на вота са създали следващата проява за това по какъв начин не се реализира политическо единодушие. „ Тръгнахте по села и паланки да представяте своята стратегия с претенциозното заглавие „ Визия за България “, само че очевидно не чухте хората. Аз се прибирам всяка седмица в своя изборен регион и се срещам с тях. Хората не чакат от нас непрестанно да спорим и да се караме, а чакат да реализираме единодушие и да намерим решение. Ние в никакъв случай не сме отричали нашата политическа отговорност, само че и вие би трябвало да поемете своята. Смятам, че във всички причини и изявления, които направихте, виждам еклектичен общ брой от обстоятелства и неопределено цитиране. Всичко това се прави с една едничка цел – да докажете своите причини. Но причините на мощния би трябвало в действителност да почиват на всички нормативни решения, само че и да оферират опция “, обърна се Дариткова към Българска социалистическа партия.
 Даниела Дариткова БГНЕС-->
Тя подложи на разбор доста от претекстовете на вота и обърна особено внимание на предлаганата от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев смяна в модела на здравно обезпечаване. Според нея Ананиев сполучливо е извършил решението на Народното събрание, тъй като е внесъл идея за рационализиране на здравноосигурителния модел, а не предложение за законови промени. „ В полемиката по тази идея ние поканихме всички заинтригувани страни, а не изборно, като вас – единствено общинските лечебни заведения. Забравихте университетските, регионалните и частните лечебни заведения. Защо? “, попита ръководителят на здравната комисия депутатите от Българска социалистическа партия.

Според нея министър Ананиев правилно е извършил своите отговорности, а сега експертни работни групи ще разискват преимуществата и минусите на предлаганите два модела, с цел да се предложи решение, което да обезпечи обществено задоволително здравно обезпечаване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР