Сектор здравеопазване е тежък ресор за взимане на радикални и

...
Сектор здравеопазване е тежък ресор за взимане на радикални и
Коментари Харесай

Десислава Атанасова обясни какво трябва да се направи, за да имаме по-добро здравеопазване

Сектор опазване на здравето е тежък сектор за взимане на радикални и крайни решения. Това сподели в предаването „ Неделя 150 “ по БНР Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е някогашен министър на опазването на здравето.

Тя вижда като първи основен въпрос дали би трябвало свръхрегулиране и нахлуване на страната в връзките сред здравноосигурените и лечебните заведения или следва жителите да бъдат оставени да вършат своя избор.

Втори значим въпрос за Атанасова е дали 8% здравна осигуровка са задоволителни. Тя напомни обещанието на ГЕРБ до края на управническия мандат да не усилва здравната вноска, а разновидностите за здравноосигурителен модел, препоръчани от здравния министър Кирил Ананиев, вижда като изходна точка за обществено-политически спор.

"И след дълъг, сериозен, експертен спор, по-малко политически, да се вземе крайното решение. И то, считам, не касае нито актуалната 2018 година, нито идната 2019-а. ", уточни тя. По думите ѝ колкото и да са неприятни обстоятелствата за политиците и обществото, дебатът за броя на здравно неосигурените и съответния им достъп до здравна помощ би трябвало да бъде подложен на масата. „ След 29 години народна власт резултатът е, че няма модел на опазване на здравето, който да е публично одобряван и консенсусен “, уточни Десислава Атанасова. По думите ѝ в опазването на здравето не следва да се прави политика от проблемите на хората - и на работещите, и на пациентите, а да се вършат политики за тях.

Атанасова е на мнение, че е „ изрично ясно “, че вотът на съмнение, който следва да се гласоподава идната седмица, ще бъде несполучлив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР