Сектор Туризъм се намира в изключително тежко положение. Буквално в

...
Сектор Туризъм се намира в изключително тежко положение. Буквално в
Коментари Харесай

Ангелкова: Сектор Туризъм е в изключително тежко състояние

Сектор " Туризъм " се намира в извънредно тежко състояние. Буквално в границите на 10 дни обратно започнаха излключително сериозна анулация на резервациите. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Народното събрание.

Правим всичко допустимо тъй че оптимално да се борим с разпостранението на вируса. И мога да ви уверя, че изпълняваме всичко, което Националният щаб предлага, тъй като здравето на хората е преди всичко.Разбираме, че освен бранш туризъм и бранш превоз, а и всички свързани браншове са сложени в извънредно тежка обстановка, сподели Ангелкова.

" В непрестанен разговор сме с представителите на сектора, още от началото на месеца. Също и с сътрудниците министри на туризма на другите страни. Всички сме дружно в това оптимално да се преборим с това, което се случва сега. Уверявам ви, че разбираме терзанията на бранша, говорихме и през вчерашния ден, и през днешния ден ни предстоят срещи с представителите на бранша, тъй че да обединим старания " съобщи министър Ангелкова.

Към момента се разискват какви са вероятните законодателни ограничения, които бихме могли да предложим, тъй че да не се счупи бюджета и стопанската система. Надявам се в околните дни да се предложи оптималното, което да балансира всички браншове, които са наранени, посочи още Ангелкова.

Към момента всички тези пътувания, свързани с цялата територия на Италия, Испания, Германия, Франция е допустимо да изискат към днешна дата анулации и възобновяване на сумата. Говорихме с огромните туроператори и някой от самолетните компании, те сами ще афишират на уеб страниците си, че до 48 часа от датата на почивката всеки може да възвърне 100% сумата, която е платил, посочи Ангелкова.

Направили сме питане до Европейската комисия, имахме и конферентна среща на работната група " Конкурентно дарба и напредък ", тъй че да се пояснява чл.89 от нашия Закон за туризма, които е обвързван с използването на директивата за пакетните пътувания, по отношение на анулирането и възобновяване на цялата сума. Когато приказваме за страни, които са категорично оповестили заплаха, защото към този момент това е пандемия и обгръща доста по-сериозен брой страни, изчакваме тази седмица да получим пояснение от Европейската комисията по какъв начин да прилагаме тази наредба, разяснява още Ангелкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР