Сексуалното насилие може да бъде под много различни форми. То

...
Сексуалното насилие може да бъде под много различни форми. То
Коментари Харесай

Д-р Джейн Муита: В 9 от 10 сигнала за насилиe става дума за сексуален тормоз над дете от познат

Сексуалното принуждение може да бъде под доста разнообразни форми. То може да бъде непосредствено физическо принуждение с пряк контакт с потреблението на мощ и въздържане на децата да не могат да се опълчват.

Това сподели доктор Джейн Муита от Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) в България, която взе присъединяване в полемика на тематика „ Ролята на медиите за попречване на полова корист с деца ”, съобщи кореспондент на БГНЕС. Форумът се провежда от Държавната организация за протекция на детето взаимно с Детския фонд на Организация на обединените нации - „ Уницеф “ България, Асоциацията на европейските публицисти и Факултетът по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ", в навечерието Европейският ден за попречване на половата корист с деца, който се отбелязва на 18 ноември.

„ Има и доста по-меки и недиректни форми на принуждение. За доста хора половото насилието значи обезчестяване, само че това не е единствената форма на принуждение. По-скритите форми също остават доста съществени последици върху душeвността и бъдещото развиване на детето. Някои от тези недиректни форми на принуждение могат да включват допир до полови изображения или език, който е със полово наличие “, заключи доктор Муита данните в международен мащаб.

Тя изнесе стряскащата статистика, че в 9 от 10 сигнала за насилиe става дума за полов тормоз над дете от прочут и посочи, че няма точна статистика на броя на хората, претърпели принуждение, тъй като потърпевшите доста мъчно приказват за него и постоянно след дълъг интервал от време споделят за случилото се.

„ Това значи съвсем 100%. Ето за какво би трябвало да противодействието на този проблем. Насилието в подобен мащаб обгръща освен девойките, само че и момчетата. За да се оправим с казуса би трябвало да обхванем най-уязвимата група, която включва подрастващите на възраст от 10 до 19 година Най-тежкото е, че насилниците не са непознати, а са родители, близки или близки на фамилията или някой, който е част от разширения фамилен кръг “, съобщи тя.

Затова съгласно нея публицистите би трябвало да работят с отговорност при отразяването и предаването на информация за деца, потърпевши от полово принуждение и да бъдат хуманни при проявлението на такива случаи. Най-важното обаче е в такива истории да не търсят сензацията, а да осведомят и показват към кого да се извърнат за помощ, потърпевшите.

Ивайло Спасов от „ Уницеф “ съобщи, че тематиката за половото принуждение към момента се приема като тематика табу, само че точно тук е ролята на публицистите – да отстранен тази стигма и да приказват за казуса като по този метод ще осведомят обществеността и ще предпазят хората от похищения над тях.

Детският психоаналитик Весела Банова изясни, че най-честата последица от насилието при подрастващите е нарушената връзка на детето с неговото тяло.

„ Вследствие на контузията те не поддържат добре персоналната си хигиена. Техният триумф в учебно заведение пада, тъй като в главата им непрестанно се превърта случилото се с тях. Често близките споделят, че тези деца не могат да се концентрират без да търсят повода за това “, посочи лечебният шеф на Сдружение „ Дете и пространство ” Весела Банова. Тя акцентира, че детето може да се травмира и при положение, че бъде очевидец на такова нещо като в този случай последствията за него може да са още по-сериозни.

„ Във времето на технологиите за мен е неясно и неприемливо деца да снимат половите органи на своето приятелче и да го изнудват, че в случай че не им даде нещо, ще го пуснат в интернет. Затова би трябвало да приказваме и да научим децата си, че тялото е тяхно и то е неприкосновено. Тогава може да чакаме, че то ще зачете непознатото тяло и няма да желае да го снима “, акцентира още тя.

Терапевтът изясни, че най-често обект на полова употреба стават с изключение на децата, които нямат богат житейски опит, и хората с психологични проблеми.

По време на форума Катя Кръстанова от „ Анимус “ описа за „ Зона ЗаКрила “, която се предлага от тях. „ Тази услуга има за цел по холистичен път да помогне на децата, без да се концентрира върху случилото се. За разлика от другите услуги, които се оферират от ДАЗД и обществените структури тази няма краен период и експерти работят с детето и родителите му до момента в който имат потребност от поддръжка “, сподели Кръстанова и добави, че най-често децата биват привлечени към полово принуждение посредством насила или сексапил.

Тя акцентира още, че когато медиите отразяват случай на полово принуждение би трябвало да се стараят да не огласят данни за постарадалия, тъй като могат да спомогнат да бъде разпознат от близки, съседи, съученици, а въпреки това може да попречват следствието, както и работата на съда и да попречат за овъзмездяването на пострадалия.

От Държавната организация за протекция на детето обявиха, че за последните 5 години са съставили 223 акта за определяне на административни нарушавания като? от тях са свързани с разгласяне на сведения и данни за деца без да имат позволение от техните родители, както и от самото дете когато то е на 14 години.

„ Другата норма която постоянно се нарушава, е обвързвана с неспазването на задължението за подпомагане. Нашето законодателство задължава, че когато на някой му стане известно, че дете се нуждае от протекция той би трябвало да осведоми един от трите органа – Дирекция за обществено подкрепяне, ДАЗД, Министерство на вътрешните работи. Глобата за задължението за подпомагане санкцията стартира от 1000 лева, а за оповестяване на сведения и данни за дете глобата е от 1000 лева нагоре, а за юридическо лице санкцията е от 3000 лева нагоре “, съобщи Камелия Николова, шеф на Главна дирекция „ Контрол по правата на детето “ в ДАЗД и добави, че тези средства отиват във фонда за лекуване на деца. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР