Сексът е преживяване, което се отразява различно на всеки. Хората

Сексът е преживяване, което се отразява различно на всеки. Хората ...

Плач след секс – какви са причините да се появи?.

Сексът е преживяване, което се отразява различно на всеки. Хората и техните потребности, психика и емоционалност са индивидуални, откъдето произтичат и различните усещания, мисли и чувства, които се пораждат по време на секс и след оргазъм.

Немалко жени избухват в сълзи след като свършат. Феноменът се наблюдава и при мъже. Така че, ако ви се е случвало, не сте сами. Състоянието се нарича посткоитална дисфория и има своите медицински обяснения, въпреки че не води до нищо сериозно и не трябва да се чувствате като страдащ или болен от нещо човек.

В такъв момент човек не изпитва никаква болка или страдание, тъга или загуба, които да причинят изблик на неудържим плач. Просто това е начин на емоционално освобождаване. Обикновено се случва при много чувствителни хора, които приемат секса като душевно разголване, свръхинтимен акт.

Сълзите след секс или по време на акта са по-често явление, отколкото мислим

Според сексолога Каит Скалиси, споделящ мнението си пред prevention.com, много изследвания показват, че почти половината от взелите участие в проучването жени са плакали по време на секс, както и 40% от мъжете.

Никой не знае със сигурност какви са причините. Сигурно е едно – тя не е само една.

Съществуват няколко теории. Едната, която звучи убедително е, че по време на секс някои хора получават по-силен прилив на окситоцин от други, което поражда неконтролируеми емоции, завършващи с експлозия от сълзи.

Някои хора се чувстват уязвими след секс. Интимността предизвиква у тях много силни чувства, които не могат да бъдат скрити.

Едно скорошно проучване, публикувано в eprints.qut.edu.au и проведено върху 1800 жени открива връзка между плача след секс и следродилната депресия. Учените си обясняват тази корелация с крехкостта на психиката след поява на бебе и отговорностите, свързани с него. В такива моменти жените са неколкократно по-чувствителни и е възможно да се появи плач след секс.

Ако сте започнали да изпитвате подобни драматични епизоди след полов контакт, не се притеснявайте и не се самонаказвайте с въздържание от срам.

Специалистите смятат, че разговорите с партньора, приятелите или психолози помагат за преодоляването на тези неприятни моменти. Никой не иска да изпада в такава ситуация, най-вече заради неудобството, което плачът в тази ситуация причинява.

Ако сълзите са причинени от проблеми във връзката, това също е задължителен повод за обсъждане с партньора./az-jenata.bg

Източник: dnesplus.bg