Секс скандалите в бизнеса, противоречията около Uber и отмяната на

...
Секс скандалите в бизнеса, противоречията около Uber и отмяната на
Коментари Харесай

Венчър инвестициите през 2017 г. - най-много от времето на дот-ком балона

Секс свадите в бизнеса, несъгласията към Uber и анулацията на мрежовата индиферентност трансфораха 2017-та в не изключително добра година за IT бранша, само че въпреки това равнището на вложения е невиждано .

Силициевата котловина освен не страда от липса на капитал, а размерите, с които той се влива в младите компании там не са достигали такива равнища от фамозния дот-ком балон .

Според PitchBook и National Venture Capital Association, венчър вложенията в млади компании за 2017 година възлизат на 84 милиарда $, изсипани в 8076 покупко-продажби. За съпоставяне, през предходната година са вложени 72 милиарда $. Толкова доста пари в нови компании не са вкарвани от началото на предишното десетилетие.



Дот-ком балонът е стопански балон от интервала 1997 – 2000 година с кулминационна точка на 10 март 2000 година, когато показателят NASDAQ за един ден доближава стойност 5 132,52. Периодът е незабравим с основаването (и в доста случаи впечатляващото рухване) на нови компании, свързани с Интернет и наричани в резюме дот-ком (от.com, типичния домейн в окончанието на техния уеб адрес). Други, съществуващи компании, се възползват от случая и покачват доста цените на акциите си единствено с прибавяне на една представка „ e- “ към името си или пък с наставка „.com “ в края.

Спукването на балона става през 1999 – 2001 година Някои компании като pets.com изцяло банкрутират. Други губят забележителна част от пазарната си капитализация, само че остават постоянни и печеливши, да вземем за пример Cisco , чиито акции спадат с 86%. Трети се възвръщат и надминават пиковите си стойности от времето на балона, да вземем за пример eBay.com или Amazon.com.

Идва ли тогава време за нов балон?

„Компаниите през днешния ден са по-зрели и по-стари. Това носи повече опит и притегля повече инвестиции“, разясняват анализаторите от PitchBook.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР