Секретарят по отбраната на Обединеното кралство съобщи, че ще обяви

Секретарят по отбраната на Обединеното кралство съобщи, че ще обяви ...

Англия ще опрости военните престъпления, извършени от войниците ѝ в последните 10 г..


Секретарят по отбраната на Обединеното кралство съобщи, че ще обяви амнистия за всички потенциално извършени от британски войници военни престъпления в чуждестранни конфликти в рамките на последните 10 години.
Лицето на терора Съдът в Хага нареди на Англия незабавно да върне островите Чагос на Мавриций
Новината идва от реномирания английски специализиран сайт „Мидъл ийст ай“, който цитира министър Пени Мордаунт, която освен плановете си за амнистия е обявила, че ще подкрепи страната ѝ да се откаже от Европейската конвенция за защита на човешките права в случаите, в които тя засяга „важни военни операции“ в бъдеще.

„Крайно време е да променим системата, така че да предостави адекватна правна защита на нашите военни и техните действия, за да не се стига до повторни или нечестни разследвания в бъдеще“, пише в нейно прессъобщение.

От сайта припомнят наскоро излязлата информация, че британски войници са си позволявали често да стрелят по невъоръжени цивилни в Ирак и Афганистан, а техните командири са им обещавали защита, в случай на разследване.

Бивш войник коментира пред изданието през февруари тази година, че е станал свидетел на разстрели на значителен брой цивилни в иракския град Басра. Според него, разхлабването на правилата за сблъсък в време на войната в страната са довели до „кървава баня“.

„Командирите ни казваха: „Ще ви защитим, ако се стигне до разследване. Просто казвайте, че наистина сте сметнали, че животът ви е под заплаха – тези думи ще ви защитят“, казва войникът.

Британското министерство на отбраната отрича подобни обвинения.

Друг бивш кралски морски пехотинец е разкрил пред „Мидъл ийс ай“, че един от офицерите му е признал пред взвода си, че е убил 8-годишно афганистанско момче. Това се случило, след като бащата на детето дошъл до входа на базата, носейки трупа на сина си и искайки обяснение за станалото.

Трети войник твърди, че неговата част е убила две невъоръжени афганистански момчета, след което се е опитала да прикрие стореното, като е поставила стари съветски оръжия, пазени в склад в английската база, до телата на момчетата, за да изглежда, че са били талибански бойци. Войникът твърди, че е виждал оръжия от съветско време, складирани в редица британски бази в Афганистан.

„Сигурен съм, че оръжията са държани в базите именно с тази цел. Всеки ден при нас пристигаха войници от щабквартирата и тези оръжия лесно можеха да бъдат каталогизирани и предадени“, коментира той.

Амнистията ще обхване операциите в Ирак и Афганистан за последните 10 години, но няма да важи за престъпления, извършени по време на конфликта в Северна Ирландия. В последно време на острова тече скандал относно започналите наскоро съдебни дела срещу британски войници, взели участие в клането по време на Кървавата неделя от 1972 г.

Миналият месец „Гардиън“ разкрил, че около 200 бивши военни и полицаи са изправени пред съда заради действията си в Северна Ирландия по време на конфликта.

Източник: offnews.bg