Секира за средния и дребния бизнес - данъкът на бусове,

...
Секира за средния и дребния бизнес - данъкът на бусове,
Коментари Харесай

Данъкът за бусове и пикапи скача три пъти

Секира за междинния и дребния бизнес - данъкът на бусове, пикапи и баничарки скача 3-4 пъти.

Налогът за товарни коли до 3,5 т към този момент ще се дефинира също като за леките коли - от два съставния елемент - веществен и екологичен. Досега се изчисляваше по 20 лева за стартират звук. Така за дребните и междинните компании, които имат по няколко буса или пикапа, разноските ще скочат доста.

Секирата идва от измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които бяха направени промени и в Закона за локалните налози и такси. Дори да се вземат минималните размери на коефициентите, както предлага в докладна бележка кметът на Хасково Добри Беливанов, скокът ще е сериозен.

Така да вземем за пример за 1.5-тонен бус форд, създаден 2002 година, с мотор 100 kw и с Евро 2, към този момент ще се заплаща 198 лева, вместо досегашните 40 лева Скокът е над 4 пъти. От тези 198 лева 180 лева е делът на имуществения налог, избран по новия метод по 1.80 лева на 1 kw, умножени по наложителния екокоефициент 1 и по 1.10 за възрастта, която в тази ситуация е 17 година (виж таблиците по-долу). Сметката може да се направи и за конски сили, като 1 kw е еднакъв на 1.36 конски сили.

Това е удар по бизнеса, по-лесно е да се прибират, вместо да се изкарват пари с труд, разяснява строителен бизнесмен, който за буса си до момента е плащал 40 лева Освен него компанията му има и пикап. Премахнаха безумния втори механически обзор на товарните бусове, само че измислиха от кое място да вземат други пари, добави той.

Промените в данъка ще се гласоподават в края на този месец от Общинския съвет в Хасково. Съветниците обаче не могат да трансформират избраните със закон коефициенти за годината на произвеждане, тъй че няма по какъв начин да предотвратят покачването на налога.

Новото ценообразуване на налога на колите, което сякаш цели по-чист въздух, на процедура не реализира това. В готвените промени няма преференции за колите на газ, както е на доста места в Европа. Те са освободени от такси. У нас даже не се разясняват сходни разновидности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР