Сеизмолозите знаят от 70-те години на миналия век, че в

...
Сеизмолозите знаят от 70-те години на миналия век, че в
Коментари Харесай

В дълбоките недра на Земята: Откриха останки от сблъсък с друга планета

Сеизмолозите знаят от 70-те години на предишния век, че в дълбините на земната тога има два загадъчни сектора колкото континенти - единият под Африка, а другият под южната част на Тихия океан.

Тези " петна ", които са по-тъмни от заобикалящия ги материал, може да са остатъци от прелом при започване на историята на нашата планета, заяви Ройтерс.  

Mysterious " blobs " deep inside Earth are " buried relics " from collision 4.5 billion years ago with another planet, study suggests
— CBS News (@CBSNews)
От този конфликт се допуска, че се е появила Луната. Той е сред първичната Земя и обект с размерите на Марс, наименуван Тея.  Сблъсъкът, който съгласно най-новите проучвания е настъпил преди 4,46 милиарда години, е изхвърлил в космоса разтопена канара, която е кръжала към Земята и от нея се е образувала Луната. Но парчета от Тея може да са останали вътре в Земята, като са потънали към горещото сферично ядро от желязо и никел на нашата планета.

A graphic showing how the collision of a protoplanet into the proto-Earth 4.5 billion years ago led to the formation of the Moon and two large areas in Earth's lower mantle, as suggested by new research
— AFP News Agency (@AFP)
Геофизици от Калифорнийския софтуерен институт и Китайската академия на науките организираха компютърни симулации, с цел да изследват геофизичните свойства на материала, който евентуално е бил от Тея, и еволюцията на земната тога - най-широката част от пластовете, които съставляват вътрешната конструкция на нашата планета с дебелина към 2900 км.

Въз основа на тези симулации сеизмолозите позволяват, че по-голямата част от Тея е била погълната от Земята, образувайки двата по-тъмни сектора в мантията, до момента в който остатъчните парчета са образували Луната. 

Blobs near Earth’s core are remnants of collision with another planet, study says
— Guardian news (@guardiannews)
Тези сектори са към 2 % от масата на Земята. Те са открити по бавното придвижване на сеизмичните талази там в съпоставяне със заобикалящата ги тога. Всеки от тях е два пъти по-малък от Луната. " Но те са солидни ", споделя геофизикът Сян Юан, водещ създател на проучването, оповестено в списание " Нейчър ".

Ако заключенията на проучването са правилни, тези сектори са първото директно доказателство за хипотетичния конфликт, от който се е образувала Луната. 

Луната, която обикаля към Земята на приблизително разстояние от към 385 000 км, има диаметър към 3 475 км, което е малко повече от една четвърт от диаметъра на нашата планета. Ако заключенията са правилни, някои вулканични скали, които доближават повърхността на Земята, могат да дават проби от изчезналата планета.

По-високата компактност на тъмните сектори може да се дължи на високото наличие на желязо, сходно на лунните проби. Ако моделът е правилен, в тях би трябвало да има изотопи, които са сходни на тези в лунната тога.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР