Сеизмолози и строителни инженери са категорични – макар от 6

...
Сеизмолози и строителни инженери са категорични – макар от 6
Коментари Харесай

Построени ли са според стандартите за безопасност сградите у нас?


Сеизмолози и строителни инженери са безапелационни – въпреки от 6 февруари да бяха извънредно мощни и продължителни, в случай че постройките са конструирани съгласно стандартите за сигурност, те биха издържали. Каква е обстановката у нас?

Една четвърт от популацията в градовете у нас живее в едропанелно строителство. Затова специалисти вършат проучване на присъщ панелен блок в столичния квартал " Дружба " с откриване на дюбелните връзки сред обособените панели.

" Направихме шест такива разкрития и това, което установихме е следното – изпълнени са съгласно плановата документи от 60-те години. Именно поради това, което се приказва в последно време, че в дюбелите сред монтажните детайли имало хартии и така нататък – такива следи не сме разкрили. Гражданите могат да бъдат спокойни за своите едропанелни жилища ", изясни специалистът по проучване на строителни структури инж. Георги Кордов.

Риск обаче основава премахването на стени в жилищата по персонална преценка.

" Всички стени имат своя принос в вдишване сеизмичните въздействия. Приобщаване на кухните към балконите – това е неприемливо “, добави той.

От Националния център по сеизмично инженерство вършат симулации на земетресения, с цел да ревизират устойчивостта на постройките. Експертите регистрират като постоянни и тухлените здания.

" Стените са малко по-дебели, което усилва устойчивостта от позиция на вдишване на част от сеизмичните сили през стените, само че въпреки всичко при едно бъдещо паспортизиране, в случай че е належащо, ще бъде предписвано избрани структури да бъдат усилени след план. Няма сега причина за огромни терзания “, изясни ръководителят на Националния център по сеизмично инженерство проф. доктор инж. Петър Павлов.

Опасни обаче може да се окажат преустройствата на партерните етажи в огромни административни здания.

" Стоманобетонните шайби може би липсват. В резултат на което долният етаж се оказва еластичен и там се получава такова сриване безусловно от горната страна ", сподели инж. Кордов.

Според специалистите най-важна е поддръжката на постройките.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР