Сеизмограф на датския остров Борнхолм е регистрирал два пъти пикове,

...
Сеизмограф на датския остров Борнхолм е регистрирал два пъти пикове,
Коментари Харесай

Сеизмограф отчел два пика преди газовите течове от Северен поток“

Сеизмограф на датския остров Борнхолм е записал два пъти пикове, представляващи земни земетресения, в понеделник, когато газопроводите „ Северен поток 1 и 2 “ претърпяха трагичен спад на налягането, заяви немският център за геоложки проучвания GFZ, представен от Ройтерс и БНР.

Сеизмографът е записал съвсем цялостна тишина до 00.03 часа по Гринучи (около 02.00 часа сутринта локално време), когато е засечен пик, представляващ земен тремор, последван от непрекъсната електромагнитна вълна. Този модел се е повторил и в 17.00 часа.

Европейски политици и специалисти по сигурността допускат, че разкъсването на тръбопровода „ Северен поток “ край остров Борнхолм може да е породено от бойкот.

Германският център за геоложки проучвания GFZ отхвърли да направи умозаключение дали записаните земетресения може да са в следствие от детонация.

„ Имаше пик и по-късно естествен звук “, сподели представителят на GFZ Йозеф Зенс. „ Не можем да кажем дали това е довело до приключване на газ “.

В понеделник следобяд беше обявено за пръв път, че газопроводът „ Северен поток 2 “ има спад на налягането. Разхерметизацията на газопровода „ Северен поток 1 “ пък беше регистрирана през вчерашния ден рано вечерта, малко след втория от двата засечени със сеизмограф пика.

Междувременно сеизмолозите в Дания и Швеция са записали в понеделник мощни гърмежи в зоните на приключване на газ от „ Северен поток “,

уточни във вторник пред публичната телевизия SVT Националният сеизмологичен център на Швеция (SNSN) към Университета в Упсала.

„ Няма подозрение, че това са били детонации “, зави пред SVT сеизмологът на SNSN Бьорн Лунд.

„ Можете ясно да видите по какъв начин вълните отскачат от дъното към повърхността. Няма подозрение, че е било гърмеж “, твърди Лунд.

Карта на газовите течове от тръбопроводите на „ Северен поток 1 и 2 “



Течовете са били доста огромни и може да отнеме към седмица, преди газът да спре да изтича от газопровода „ Северен поток 2 “, сподели ръководителят на Датската енергийна организация Кристофър Боцаув, представен от Ройтерс.

Според него корабите могат да изгубят плаваемост, в случай че навлязат в региона. „ Морската повърхнина е цялостна с метан, което значи, че има нараснал риск от детонации в региона “, сподели още Боцаув.

Датският министър председател Мете Фредериксен пък означи, че не може да се изключи бойкот.

„ Говорим за три теча с малко разстояние сред тях и по тази причина е мъчно да си представим, че това е съвпадане “, сподели тя.

Швеция издаде предизвестие за два теча на газ от газопровода „ Северен поток 1 “
„ Има някои индикации, че това е съзнателно нанасяне на вреди “, сподели през Ройтерс източник от европейската сигурност, като добави, че към момента е прекомерно рано да се вършат изводи. „ Трябва да се попитате: Кой би спечелил? “.

Германските управляващи също считат, че двата основни газопровода „ Северен поток 1 и 2 “, които бяха съществено развалени, са били обект на нахлуване, заяви във вторник новинарският уебсайт Insider, базирайки се на неназовани публични лица.

„ Не можем да си представим сюжет, който не е целенасочена офанзива. Всичко приказва срещу допустимо съвпадане “, споделиха чиновници.

Освен това голям брой медийни информации в Politico, The Welt и Der Tagesspiegel също допускат, че случаите в системата на " Северен поток " са били умишлени.

По-рано и представителят на Кремъл Дмитрий Песков също сподели, че не изключва „ опцията за бойкот “, макар че това е „ изключителна обстановка, която изисква незабавно следствие “.

На главната фотография: Газови мехурчета на повърхостта на Балтийско море над мястото на теча на „ Северен поток “ покрай остров Бронхол
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР