Сеитбата на пролетниците закъснява спрямо миналата година в цялата страна,

...
Сеитбата на пролетниците закъснява спрямо миналата година в цялата страна,
Коментари Харесай

Сеитбата на пролетниците закъснява

Сеитбата на пролетниците закъснява по отношение на предходната година в цялата страна, сочат данни от последния действен разбор на Министерство на земеделието. Изоставането се изяснява с неподходящото време през март и април - мощно динамично, с внезапни промени  в температурите и мощни превалявания от сняг и дъжд.

Цифрите за област Пловдив демонстрират, че от квалифицираните за сеитба 209 627 декара със слънчоглед, действително са засети 140 767 декара. Предсеитбена подготовка е осъществена на 27 530 декара, планувани за царевица за зърно. От тях засетите са единствено 14 515 декара. 

Добрата вест е, че има нарастване на площите за реколтиране с пшеница, маслодайна рапица, ръж и тритикале от 3,8% до 15,7% на годишна база. Единствено площите с ечемик са по-малко по отношение на предходната година с 10,8%.

При пролетните култури изоставането е много съществено, разяснява Ангел Вукодинов от Съединение. Миналата година сеитбата на всички пролетни култури в неговото стопанство била завършила на 4 април, а тази година е стартирала скоро. Разговарях с сътрудници както от Южна, по този начин и от Северна България, и от тях разбрах, че едвам в този момент стартират, и то не на всички места.

Тези дни в моето стопанство се постанова да вадим машините от затъване, и то неповторими затъвания. Самоходни пръскачки, гумите на които са два метра, не могат да се видят, като затънат. Пролетната работа закъсня и ще продължи най-вероятно и през май месец. 

Вероятно пролетните култури няма да покажат капацитета си. Така или другояче те дружно с рапицата са тези, които носят стопански резултат за стопанствата.

По отношение на есенните култури - рапица, пшеница и ечемик, картината е относително добра. Малко е усложнена битката с плевелите и заболяванията. На този стадий заболяванията щадят фермерите, само че пък плевелите са плъзнали всеобщо. Те се развиват доста добре и там, където битката с тях е закъсняла, няма да бъде сполучлива.

Вукодинов разяснява още, че есенните житни култури през последните години са съвсем на ръба. Добивите от тях сензитивно са се повишили, само че облагите са към нулата. Причината е, че  себестойността е много висока, а международните пазари са се задържали на едно равнище. За страдание, от пролетните култури за втора поредна година изключение прави слънчогледът. Цените са от порядъка на 500-600 лева./т, в случай че цената е била 900-1000 лева, а обикновено е да е към 800 лева./т. Себестойността на 1 декар слънчоглед е 150-170 лева според от интензитета на производството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР