Сегед. Унгарски съд е присъдил доживотни присъди на четирима контрабандисти

Сегед. Унгарски съд е присъдил доживотни присъди на четирима контрабандисти ...

The Wall Street Journal: Унгарски съд осъди трима българи на доживотен затвор заради задушени мигранти.

Сегед. Унгарски съд е присъдил доживотни присъди на четирима контрабандисти на осъдени за ролята им в смъртта на 71 мигранти, които са се задушили в заключен фризер през 2015 г. - трагедия, която разтърси Европа емоционално и наля масло в огъня време на кризата с бежанците в Европа през същата година, пише The Wall Street Journal.
Четиримата мъже - трима българи и афганистански гражданин - бяха признати за виновни за убийство и трафик на хора и преди това бяха осъдени на 25 години затвор. По-строгото наказание от четвъртък, обявено от държавната информационна агенция MTI, е окончателното решение на съда, и отбелязва края на този наблюдаван от медиите процес.
Трагедията с „камиона на смъртта” довела до многочислени жертви, чиито страховити подробности станаха централна тема на фона нарастващия брой на смъртните случаи в края на 2015 г., когато вълна от хора от Близкия изток и Африка тръгна за Европа, като използваше все по-опасни пътища за заобикаляне на граничния контрол.
На 27 август 2015 г. австрийската полиция откри камион, изоставен на магистрала край село Парндорф, близо до унгарската граница.
След като отвориха вратата, откриха вътре 71 човека от Ирак, Афганистан и Сирия, сред които и четири деца - най-вече млади мъже, плюс няколко семейства, бяха открити мъртви, натъпкали в камиона, пътуващ към Западна Европа.
Хладилният камион е бил проектиран да не пропуска въздух, а пътниците вътре в него са започнали да се задушават, блъскали са по вратата, надявайки се да предупредят шофьора, според присъдата.
Вместо това шофьорът е избягал, след като се е обадил на останалите членове на канала за трафик за съвет. В петък четирите мъже официално се извиниха за трагедията с надежда за по-леки присъди. Трима от четиримата няма да имат възможност за условно освобождаване, а четвъртият трябва да излежи най-малко 30 години.
Инцидентът помогна имиграцията да попадне в всеобхватния политически дебат в Европа. Националистическите политици го възприеха като доказателство за необходимостта от затягане на границите и справяне нехуманните контрабандисти. Либералите твърдят, че ако в Европа стане по-трудно да влязат, все по-голям брой мигранти ще предприемат такива смъртоносни маршрути - например натоварени надуваеми гумени лодки в международните води от брега на Либия.
Най-общо европейските националисти спечелиха този дебат с огради и контрол, разположени през ключови граници, особено по протежение на граничната линия на Европейския съюз с Турция. В Италия правителството на лявоцентристкото правителство, което до миналата година управляваше съюзници с либийски въоръжени групировки, пренебрегвайки оплакванията на групи за защита на човешките права, за да намали миграционния трафик през Средиземно море до малка част. Новото италианското националистическо правителство прогони лодките въпреки че либийците до голяма степен са поели вече контрола по маршрута до момента.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net