Сегашното Народно събрание трябва да обсъди проекта за нова Конституция

...
Сегашното Народно събрание трябва да обсъди проекта за нова Конституция
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: При свикано ВНС правителството в оставка продължава да управлява

" Сегашното Народно заседание би трябвало да разиска плана за нова Конституция и да вземе решение за избор на Велико национално заседание. След като се вземе това решение в тримесечен период, президентът насрочва изборите за Велико народно събрание. През тези три месеца не може да се разпусне Народното събрание ", разяснява Пламен Киров, професор по конституционно право, пред " Труд ".

" Това значи, че Бойко Борисов, даже и да подаде оставка, президентът не може да започва процедура за ново държавно управление. И даже да я започва, Народното събрание няма да избере държавно управление, а президентът няма да може да разпусне през тези три месеца Народното събрание и да назначи служебно държавно управление, тъй като има решение за осъществяване на избори за Велико народно събрание, а не за нормално Народно събрание. Не може по едно и също време да има и Велико народно събрание и нормално Народно заседание. В момента, в който се избере Велико народно събрание, автоматизирано се приключва мандата на Народно събрание. Велико народно събрание стартира работа със остарялото държавно управление, което може и да е в оставка. Няма никакъв проблем да работи и в оставка ", обясни проф. Киров.

" Велико народно събрание би трябвало да одобри Конституцията и единствено в неотложни случаи може да извършва функционалности на нормално Народно заседание. То може да реши да избира ново държавно управление, само че при фрагментацията, която се чака, сещате ли се по кое време ще се избере ново държавно управление ", попита специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР