Сегашният размер на партийните субсидии е прекалено голям, трябва да има таван,

Сегашният размер на партийните субсидии е прекалено голям, трябва да има таван, ...

Искрен Веселинов: Сегашният размер на партийните субсидии е прекалено голям."Сегашният размер на партийните субсидии е прекалено голям, трябва да има таван", заяви пред журналисти заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, пише izbori.bg.

Веселинов посочи, че въпросът с намаляването на партийната субсидия на 1 лв. е доста сериозен. „Ние многократно сме заявявали, че в сегашния размер тя е прекалено голяма, особено за големите партии, които практически нямат възможност да изхарчат тези пари. Предложението обаче за намаляване на държавната субсидия трябва да бъде обвързано с възможните допустими източници на финансиране на партиите“, обясни той.

Веселинов заяви, че по-правилният вариант е държавно финансиране, а не такова от фирми.

„Може би трябва да има таван на получаваната субсидия. В момента големите партии, за които тези пари са изключително много, ги трупат по сметки, правят дарения и т.н. И казват, че парите на партиите са много. Да, на вас са ви много, но на други може би са малко“, заяви зам.-председателят на ВМРО. Веселинов подчерта, че дебатът трябва да бъде по-сериозен и по-задълбочен. „А не просто да се хвърля нещо, което е популярно. Защото за популизмът няма почивен ден и никой не е ваксиниран за популизъм. Но важното е да има нещо, което е работещо, читаво и дава гаранции, че партиите не са зависими от икономически субекти и че не получават прекалено много, което гражданите искат“, каза още той. Веселинов припомни, че в предишни години ВМРО е внасяла предложения за таван на субсидиите. „На този етап не можем да кажем дали ще подкрепим това предложение, ще се съберем и ще го говорим. Проблемът е, че промените са частични – отговарят на обществените очаквания за субсидията, но не дават отговор откъде се финансират партиите. Имаме или легални източници, или криминални – къде отиваме всъщност“, коментира още Веселинов.

Източник: petel.bg