Сегашният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен остава

...
Сегашният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен остава
Коментари Харесай

Politico: Фон дер Лайен остава фаворит за поста ръководител на Европейската комисия

Сегашният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен остава главният любимец за този пост и след европейските избори тази пролет. Това оповестява Politico, базирайки се на голям брой източници в Европейски Съюз.
 
В същото време изданието напомня, че предходната година за къс миг изглеждаше, че кандидатурата на фон дер Лайен за втори мандат може да има проблеми. Например, по време на непланирано пътешестване до Израел през октомври, тя застана до израелския министър председател Бенямин Нетаняху и изрази безусловна взаимност в битката на страната му против Хамас.
 
" Нейното изказване не би било несвоевременно в устата на американски президент или на немски политик (какъвто фон дер Лайен беше преди да встъпи в длъжност). Но забележка на ръководителя на една от най-мощните институции в Европейския съюз по една от най-спорните тематики в блока провокира една от най-силно враждебните реакция през целия четиригодишен интервал, откогато тя е на този пост ", декларират от изданието. 
 
 Европейска комисия Европейска комисия Източник: Zonanews
В същото време, означават създателите на материала в Politico, позицията на фон дер Лайен в този момент още веднъж е твърда - без да се извини или да отстъпи, тя устоя на политическата стихия и излезе, в случай че не по-силна от всеки път, то най-малко невредима.
 
" Тя освен остава любимец за втори мандат като ръководител на Комисията, само че никой различен претендент няма шансове да я размени, когато водачите на Европейски Съюз се срещнат това лято, с цел да договорят най-високите позиции в блока ", се споделя в публикацията.
 
Например, в диалози с десетки чиновници и дипломати на Европейски Съюз малко на брой показаха съществени подозрения пред кореспонденти, че фон дер Лайен ще получи втори мандат, " в случай че изиска подобен ". В същото време, до момента в който безусловната повторна " коронация " остава евентуален резултат, " към момента има възможност да се случи и изненада ".
 
" За да встъпи още веднъж в служба (председател на Европейска комисия, бел. ред.), кандидатурата на Урсула фон дер Лайен би трябвало да бъде издигната от европейските водачи и подкрепена от Европейския парламент (...) При възходящата поддръжка за крайнодесните в цяла Европа, на фон дер Лайен ще й бъде мъчно да повтори своя триумф ", написа Politico като се базира на преценката на един френски евродепутат от проевропейска партия. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР