Сегашният главен прокурор ще ускори оборотите на КПКОНПИ Цацаров ще

...
Сегашният главен прокурор ще ускори оборотите на КПКОНПИ Цацаров ще
Коментари Харесай

Защо кандидатурата на Цацаров е безспорна

Сегашният основен прокурор ще форсира оборотите на КПКОНПИ
Цацаров ще е новият началник на КПКОНПИ. Едва ли някой съществено може да се усъмни, че кандидатурата на сполучливия основен прокурор да оглави антикорупционната комисия, няма да събере поддръжка от управляващи и гилдии. Всъщност, както стана ясно, номинацията е била изненада единствено за самия Цацаров, който в последния миг е решил да се съгласи на предлагането.

Градската десница има своята наслада от номинацията. След неуспеха да осуети избора на Иван Гешев за обвинител номер едно, към този момент има нова цел. Дори президентът да подпише до дни указа за новия обвинител номер едно, хората на Командира към този момент не са капо. С огласената кандидатура на Цацаров основните герои от митингите под прозорците на Висш съдебен съвет и от рупорите в заседателната зала там, просто ще надграждат файловете от изявленията и ще трансформират на плакатите единствено името. Ще бъде цялостно дежа вю. И във връзка с офанзива, и във връзка с краен резултат.

Атаката стартира в доближените им медии още с оборване на претекстовете към номинацията на основния прокурор за началник на КПКОНПИ. За тяхно голямо страдание обаче Цацаров няма потребност от в детайли показване. Харесва ли им или не,

престижът му е неоспорим, а думата му тежи

Затова и не буди полемика главния претекст, че „ Цацаров има нужните качества да извърши упованията на Европейска комисия към работата на КПКОНПИ, а отпред на антикорупционната комисия да завоюва публичното доверие “.
В претекстовете, подписани от 17 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и Атака са записани положителните му професионални качества, изводите от последния мониторингов отчет на Европейска комисия, съгласно който наблюдението за България би трябвало да отпадне. Народните представители са написали още, че отчетът е израз на съществени упования към бъдещата работа на КПКОНПИ заради нуждата да се завоюва публичното доверие, както и да се построи известност на самостоятелност.
Смятаме, че актуалният основен прокурор има нужните качества за постигането на тези цели, написали са още депутатите. Те са изтъкнали качествата му на административен началник, множеството запитвания към Конституционен съд за пояснение, както и началото на промяната по така наречен „ правосъдна карта “. Към документите е приложена и дипломата му, от която излиза наяве, че той е

приключил с отличие

Кандидатурата на Цацаров предстоящо раздвижи цялото политическо пространство и провокира голям брой експертни мнения. Междувременно се оказва, че има разнобой вътре в патриотичната коалиция и сред тях с ГЕРБ до каква степен кандидатурата на Цацаров е обща, както бе оповестена ден по-рано. Лидерът на НФСБ и към този момент зам.-шеф на Народно събрание Валери Симеонов даде да се разбере, че с тях тематиката не е била обсъждана, нито пък е имало решение за поддръжка от парламентарната група. Но ГЕРБ увериха, че няма недоразумения и номинацията му е консенсусна. От Движение за права и свободи пък дефинираха Цацаров като неоспорим експерт, а депутатът Хамид Хамид даже съобщи, че е благосъстояние за всяка страна да употребява капацитета му.
Подкрепа дадоха и редица други депутати и адвокати.
" Сотир Цацаров не е предразположен на напън и не демонстрира никаква преднамереност ", съобщи пред NOVA Явор Нотев от " Атака " и посочи, че седемте години, в които Сотир Цацаров е основен прокурор потвърждават дълбокото му схващане като правист. " Аз съм сигурен, че той е подобаващата кандидатура. Той е човек, който е

обърнал тил на изкушенията на властта

и стои устойчиво на мястото си ", разяснява още Нотев.
Според депутата от " Атака ", актуалният основен прокурор завършва един сполучлив мандат и е настояща фигура в сегашната процедура.
" Лично аз научих за номинацията на Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ от представители на ГЕРБ и по свои усмотрения се причислих към групата на вносителите. Говорих персонално с госпожа Дариткова, стана дума за тази номинация и аз заявих желанието си да се включа. В моята процедура като правист проследявам работата на основни прокурори още от времето на господин Лютов. За мен е едно щастливо стичане на събитията приключването на неговия мандат при неговия запас и неговия опит и отварянето на позицията за началник на КПКОНПИ ", уточни Нотев. Попитан дали е притеснително това, че се концентрира доста власт в тандема Гешев-Цацаров, Явор Нотев разяснява че няма нищо притеснително: " Не преглеждам като тандем тези двама адвокати, които аплайват за разнообразни позиции. До известна степен те няма по какъв начин да не са екип, тъй като Гешев е зам.-главен прокурор. При възможен избор на двамата, всеки от тях ще носи своя кръст. Смятам, че тази композиция е подобаваща ".
" Сотир Цацаров ще влезе с летящ старт в КПКОНПИ, в случай че бъде определен от Народното събрание ". Така някогашният ръководител на Етичната комисия на Висш съдебен съвет Ясен Тодоров разяснява номинацията на основния прокурор за ръководител на Антикорупционната комисия пред bTV. Според него кандидатурата на Цацаров е извънредно подобаваща, защото актуалният основен прокурор има богат административен опит.
Мандатът на Сотир Цацаров като " обвинител №1 " никога не може да бъде наименуван по-слаб от предходните основни прокурори. Това съобщи пред Българска национална телевизия юристът и лекар по конституционно право Борислав Цеков. " Мисля, че в доста връзки нещата потеглиха напред, в това число и с тези обвинявания на знакови

лица, които от години провокират публично неразбиране за необяснимото благоденствие

в което тънат ", посочи още Цеков.
Срокът за предложение на претенденти за ръководител на Антикорупционната комисия изтече в сряда, другата номинация е на " ВОЛЯ " в лицето на Симеон Найденов от тяхната парламентарната група. Процедурата за избор на нов ръководител на КПКОНПИ стартира на 6-ти ноември тази година, а до избора се стигна, откакто на 31 юли някогашният ръководител на Комисията Пламен Георгиев подаде оставка след абсурда, станал прочут като " Апартаментгейт ".
Сравнението на Цацаров с Георгиев е меко казано ненужно. Без подозрение работата на Антикорупционната комисия, управлявана от Цацаров ще проработи на невиждани до момента обороти. За наслада на едни. И за жалост на други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР