Сегашният билет от 1.60 лева за градския транспорт в София

...
Сегашният билет от 1.60 лева за градския транспорт в София
Коментари Харесай

Нов срок от ГЕРБ: Билет за всички линии за 30 минути ще има в София до два месеца

Сегашният билет от 1.60 лв. за градския превоз в София ще бъде отстранен до края на годината. Това съобщи Зафир Зарков от ГЕРБ, ръководител на комитета, който създава новата тарифна политика на публичния превоз в София. Новият билет ще важи " за време " и ще е за 30 минути отново за 1.60 лв. и за 60 минути, който ще е по-скъп . Вариантът цената на билета да е съгласно изминатото разстояние постанова градът да се разграфи на зони и за по-отдалечените да е по-скъп отпадна като по-неподходящ, съгласно всички политически сили в общинския съвет.

" До края на годината, може би, дори през ноември, ще се появи новият билет за време и сегашният ще изчезне ", предвижда Зарков, който през август уверяваше, че ще бъде внедрен през есента. Билетът ще се купува посредством приложението MPASS, само че и на хартия от автоматите в метрото и в касите на ЦГМ. Той ще е смесен и в границите на несъмнено време с него жителите ще могат да се прекачват в трамвай, тролей, рейс и метро. Ако да вземем за пример човек пътува от " Люлин 5 " до Централната автогара с един билет от 1.60 лв. ще се вози в трамвай 8, а след това ще се качи в метрото, без да купува втори. В рамките на 30 минути той може да валидира билета даже за крайградски рейс и да пътува повече от 30-те минути до крайната спирка. За по-дългите направления ще има билет с годност 60 минути.

Общинари: Пътят до въвеждането му ще е по-дълъг от два месеца

Очакването комбинираният билет да се вкара до месец-два не се споделя от членове на комисията по превоз. " Дали и по какъв начин да бъде въведен този билет ще е политическо решение. Това може да се случи единствено след необятна полемика, в това число и дълго разискване пред обществото ", уверен е ръководителят на комисията Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация.

Очаквам до края на годината да се организира публичното разискване, с цел да се чуе и мнението на софиянци. Въвеждането на билета минава през промени в наредбата (за реда и изискванията за пътешестване в градския транспорт), склонен е и Альоша Даков от Българска социалистическа партия.

В Центъра за градска подвижност (ЦГМ) също не знаят по кое време ще бъде въведен. " Решението е напълно на Столичния общински съвет ", показаха от там за " Дневник ".

 Полупразните курсове се записват от видеонаблюдението и по такива линии колите може да бъдат разредени.
© Велко Ангелов

Полупразните курсове се записват от видеонаблюдението и по такива линии колите може да бъдат разредени.

Темата е мъчителна, тъй като комбинираният билет е базисен за билет системата - електронната продажба на транспортни документи, която трябваше да проработи от 1 януари 2021г., само че първо се отсрочи за месец май, само че и до през днешния ден не е напълно въведена. Договорът на Столичната община с изпълнителя, консорциумът " Си Ен Ес тикетинг систем ", е за 97 млн.лева.

Защо се бави новият билет

От забавянето на комбинирания билет губят софиянци, които не употребяват постоянно градския превоз. " А точно към тях е ориентиран, тъй като е преференциален и задачата е да ги накара да слязат от колите ", уверен е Симеон Ставрев от " Демократична България ", член на транспортната комисия. Според него използването на този билет съзнателно се бави, тъй като ще е прелъстителен за жителите и може да понижи пазаруването на абонаментни карти.

Политиката на Центъра за градска подвижност е да има колкото може повече абонаментни карти. За тях това е очакван доход, стимулира се той.

Контрера: Абонаментните карти са по-важни от билета

Дебатът би трябвало да не е за билета, а за абонаментните карти, т.е. да предложим по-широк тип услуги - карти с преференция за младежи до 21 години, за родители на деца до 2 години, акцентира Контрера. " 85 на 100 от софиянци пътуват с дълготрайни транспортни документи (абонаментни карти) и за тях този билет не е значим ", удостовери и Зарков.

Борис Бонев: Управляващите от ГЕРБ баламосват с работни групи

Столичният общински съвет (СОС) в последна сметка би трябвало да одобри и приложи новата тарифна политика за градския превоз. Тя би трябвало да се изготви на база събираните от месец май данни за натовареността на обособените линии. " А общинският съвет към този момент шест месеца се баламосва с работни групи и какво ли не, само че не взема решение ", недоволства Борис Бонев, член на комитета за разработване на новата тарифна политика в градския превоз.

" Член съм на този комитет, само че не виждам в ръководещите от ГЕРБ тази цел да е заложена. Още преди година от " Спаси София " искахме полемика за тарифната политика, която ще притегли повече пасажери в градския превоз, само че тя не се състоя ", отчаян е Бонев. Според него струващата близо 100 млн.лева билет система не прави никаква работа, " тъй като няма нова тарифна политика, а няма, тъй като ръководещите се мотаят ".

" Имаше заричане от шефа на ЦГМ, Димитър Дилчев, че ще показа тяхна версия и предложение за тарифна политика. Имаше разбор по тематиката, направен от Университета за национално и международно стопанство (УНСС), само че никой не го е виждал, както и предлагането на ЦГМ ", изреди Бонев.

ЦГМ: Напротив, данните за натоварването на линиите са налични

Данните за натовареността на линиите се събират всеки ден посредством видеонаблюдението във всички транспортни средства на публичния превоз, увериха от ЦГМ. Чрез тях се открива какъв брой пасажери пътуват, до каква степен и какъв брой постоянно. " Данните са налични и на тази база вършим организационни промени по линиите, тъй че да обслужват пасажерите максиално дейно ", дадоха отговор от ЦГМ. Това е общинското сдружение, което ще събира приходите от продажба на всички транспортни документи. Според ЦГМ комбинираният билет би трябвало да е за време, а не за разстояние, тъй като бил по-познат на пасажерите и имало социална настройка за него. Но по кое време ще се вкара - не знаят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР