Сегашните расови протести в САЩ са свързани със стария проблем

...
Сегашните расови протести в САЩ са свързани със стария проблем
Коментари Харесай

Историк от САЩ за расовите протести: Чуваме предсмъртните хрипове на старата Америка

Сегашните расови митинги в Съединени американски щати са свързани със " остарелия проблем " на страната, а точно с изказванието, че животът на белия човек е по-скъп от живота на тъмнокожия, декларира в изявление за Der Spiegel историкът-афроамериканец Еди Глод. (Интервюто на Марк Пицке е оповестено под заглавие „ Todesröcheln eines sterbenden Amerikas ” - Смъртната дрънкалка на умираща Америка).
" Това изказване е надълбоко вкоренено в организацията на обществото в Съединени американски щати и по какъв начин полицията се отнася с нас. COVID-19 сподели тази неугледна страна ", изяснява Еди Глод. Според него, от пандемията потърпевши прекалено много афроамериканци – инфектирани и умряли. " Към това би трябвало да се прибавят и скорошните случаи на полицейско принуждение срещу афроамериканците ", споделя Глод.
Убитият от служителите на реда Джордж Флойд е " знак на всичко, което не е наред в Съединени американски щати ", смята историкът. " Нашата система породи голямо неравноправие, направи ни егоисти, които се грижат единствено за конкуренцията и враждата, унищожи понятията за групово богатство и раздра публичната мрежа за сигурност. Ние чуваме " предсмъртните хрипове на умираща Америка ". И тази Америка я показва президентът Доналд Тръмп ", споделя Глод.
Републиканците схващат, че техният електорат не нараства, а понижава, изяснява Глод в изявлението. Християнско-консервативните бели американци стават все по-малко. Политиците подхващат " под паника и маниакални опити " да запазят това, което умира. " COVID-19 и Джодж Флойд единствено форсираха този развой. Но в това време, до момента в който умира остарелият свят, се пробва да се роди новият. А ние сме акушерите ", изяснява историкът.
Той също по този начин е неудовлетворен, че демократите отхвърлят да оглавят митинга. Според него, те са прекомерно увлечени в предизборната битка. Глод не изключва, че двете партии и едрият капитал са се сговорили и отсега нататък да оставят за служащите единствено трохи. Така че задача на митингите не е да прогонят Тръмп от поста президент и да сложат на него претендента от демократите Джо Байдън, разяснява Глод: " Необходимо е да се измести моралният акцент на страната по-далеч от Уолстрийт и Силициевата котловина. Става дума за фундаменталната правдивост. В най-богатата страна в международната история не би трябвало да има подобен огромен брой небогати. Ние стоим на прага на революционен миг ".
Проблемът за расизма не визира единствено Съединени американски щати, прибавя историкът. " Расизъм има и в Европа, що се отнася до тематиката за миграцията. В Европа той съществува като идеология за предимство на белите, към която се придържат неонацистите. Ние виждаме какво става в Унгария. Виждаме и какво става в Русия. Борис Джонсън победи на изборите, тъй като употребява страха " към другите ". " Расизмът е международна идеология, която е тясно обвързвана с капитализма. Така е от времето на търговията с плебеи през Атлантическия океан. Предстои ни още доста да създадем, с цел да създадем нов свят. Ние би трябвало да рискуваме всичко, с цел да го реализираме ", счита Глод
Глод предизвестява, че безредиците ще продължат: " По-добре няма да стане. Ние летим през стихия. Пристегнете по-здраво коланите! "
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР