“Сегашните опасения за неефективността на повишаването на заплатите в здравеопазването

...
“Сегашните опасения за неефективността на повишаването на заплатите в здравеопазването
Коментари Харесай

Проф. Михайлов: Време е отново да поставим на масата проблема с търговския модел в здравеопазването


“Сегашните опасения за неефективността на повишението на заплатите в опазването на здравето са непосредствено свързани с продължаването на лечебните заведения да съществуват като търговски сдружения. Докато те са търговски сдружения, постоянно ще има заплаха отпуснатите пари да отидат в други направления, тъй като комерсиалното сдружение се подчинява на търговски правила.” Това съобщи заместник-председателят на Комисията по опазването на здравето и депутат от „ Българска социалистическа партия за България” проф. Георги Михайлов в ефира на радио „ Фокус”.

По неговите думи има изключителна опозиция против това, тъй като има групи, които печелят доста пари от опазването на здравето. Проф. Михайлов уточни, че има шефове на лечебни заведения, които взимат по няколко десетки хиляди заплати, което приказва за съществени диспропорции, заложени в самата система на комерсиалните сдружения и на клиничните пътеки, които са лобистично финансирани. „ Това са доста съществени въпроси и идва времето Българска социалистическа партия, в границите на съдружните връзки, да ги сложи и да търси тяхното решение. Това са проблеми, които не търпят отлагане”, безапелационен е здравният специалист от левицата.

„ През тези 6 месеца, през които управляваме, ние насочихме нашето внимание най-много към електронизацията на опазването на здравето. Там бяха направени стъпки напред, само че несъмнено има доста неща, които се забавят”, акцентира проф. Михайлов, като добави, че те би трябвало да бъдат сложени бързо на масата, с цел да се усети позитивния резултат от тях след няколко години.

„ Един от тези въпроси е казусът с младите фрагменти и оставането им на територията на страната. Медицинските експерти са съществено застарели”, изясни депутатът от Българска социалистическа партия. Той уточни, че концепцията, която левицата е предложила на своите сътрудници от управляващта обединението, е след довеждане докрай на висше здравно обучение да има изпит по общи знания по медицина, както е в цяла Европа, и въз основата на него да се дефинира последващата специализация в една или друга област. На второ място проф. Михайлов сложи казуса за дълготрайната специализация на фрагментите отвън България в характерни високотехнологични центрове и тяхното икономическо стимулиране.

„ 80% от лечебните заведения да са в 5 града в страната е цялостно безсрамие. На процедура това илюстрира така наречен досегаемост до здравни грижи, с която доста политици се пробват да спекулират, че в България е на извънредно високо равнище, а това не е по този начин. Това е безспорна особеност, която би трябвало да ликвидиме”, разяснява още проф. Георги Михайлов.

Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България” разяснява и измененията в Закона за кръводаряването, които ръководещата коалиция към този момент е входирала в деловодството на Народното събрание.

„ Това са промени в закона в няколко пункта, които затрудняват системата на кръводаряване в България. Тя е в едно незадоволително положение във връзка с броя на кръводарителите годишно и по тази причина има доста проблеми към съществени медицински интервенции. Кръвните артикули са част от националната сигурност и се поддържат като стратегически народен запас. Това също постанова да обърнем съществено внимание на кръводаряването като част от националната сигурност”, уточни той.

Проф. Михайлов изясни, че измененията са ориентирани към това акциите по кръводаряване да не бъдат едноактни, а целогодишни, към казуса за ранната диагностика на кръвните артикули във връзка с трансмисионни инфекции, както и към това да се вкара финансова поддръжка за кръводарителите. „ По този метод целим и да прекратим престъпната търговия с кръвни продукти”, уточни той.

„ Време е да се разделим със страха от Covid-19”, безапелационен е здравният експерт. По неговите думи Covid-19 като респираторна зараза има сезонност и няма нищо ужасно в това, че през есента евентуално ще се усили броят на инфекциите, като обърна внимание, че към този момент има ваксини и ясно създадени стъпки за диагностика и лекуване.

По отношение на маймунската шарка проф. Георги Михайлов разяснява, че тя от дълго време е известна и че не се предава елементарно от човек на човек, тъй че няма причина за суматохата в публичното пространство, която съгласно него се основава с користни цели.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР