Сегашната пандемия от коронавирус е най-подходящият момент, за да реформираме

...
Сегашната пандемия от коронавирус е най-подходящият момент, за да реформираме
Коментари Харесай

Експерти: Пандемията изкара на дневен ред 4-дневната работна седмица


Сегашната пандемия от ковид е най-подходящият миг, с цел да реформираме нашия трудов живот и да преразгледаме някои одобрени модели на трудова претовареност, а и с цел да подтикваме стопанската система. Това се споделя в материал на „ Дойче веле “, представен от БГНЕС.

Подобна промяна би имала позитивно отражение и над здравето на трудещите се. „ Онова, което претърпяваме сега, е извънредно, само че то ще ни помогне да преоткрием опциите на всяко работно място ”, твърди Шарлът Локхарт, изпълнителен шеф на “4 Day Week Global ” пред “Евронюз ”.
“4 Day Week Global ” обезпечава платформа за разискване на концепцията за понижаване на работната седмица и поддържа бизнеса, чиновниците и страните при въвеждането ѝ. Инициативата е стартирана от Андрю Барнс и неговата партньорка Шарлът Локхарт.

Идеята е на дневен ред в Нова Зеландия

Идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица не е утопична. Обсъжда се и от някои държавни ръководители. Новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн обществено се изрече в интерес на концепцията за четиридневна работна седмица. Според нея, това ще подтиква локалния туризъм и ще даде опция за по-добро съчетаване на специалност и свободно време.
“Много хора ми оферират да въведем четиридневна работна седмица ”, показа Ардърн по време на полемика онлайн във Facebook. Тя прикани работодателите да помислят за въвеждане на по-гъвкави модели на работа, включително редуциране на работните дни.
Идеята за по-кратка работна седмица набира от ден на ден последователи на всички места по света. Новозеландската консултантска компания “Perpetual Guardian ” вкара четиридневната работна седмица още 2018 година.
Четиридневната работна седмица усъвършенства здравето
Днес над 200-те чиновници са по-щастливи, по-продуктивни и по-здрави, споделя създателят на компанията Андрю Барнс, представен от “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ”. Той също счита, че въвеждането на подобен модел би оказал помощ за възобновяване на стопанската система след удара, който пандемията ѝ нанесе.
През 2019 година “Майкрософт ” вкара пробно четиридневна работна седмица в своя дъщерна компания в Япония. Резултатите демонстрираха повишаване на продуктивността с 40%. Засега сходни модели си остават изключения.

Какво демонстрира образецът на Франция

Във Франция работната седмица има дълготрайност от 35 часа от близо две десетилетия насам. Въпреки това страната задминава по продуктивност на труда редица страни с по-дълго седмично работно време. По данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), брутният вътрешен артикул, създаван за един работен час във Франция, е с към 25% по-висок от междинния за Европейски Съюз, а и за редица други развити страни в света. “Евронюз ” оповестява, че съгласно ново изследване, 60% от френските работодатели поддържат въвеждането на 4-дневна работна седмица.
“Да се работи по 40 часа седмично без почивен ден опонира на човешката природа ”, споделя Шарлът Локхарт. Според нея, фирмите би трябвало да обезпечават повече свободно време на чиновниците си. „ По този метод може да се реализира нарастване на продуктивността с най-малко 20% ”, твърди тя.
Според Локхарт 40-часовата работна седмица е отживялост. Във времето, в което живеем, на от ден на ден хора им е мъчно да се дистанцират от служебните си задължения. “Когато 40-часовата седмица беше въведена, нямахме смарт телефони и мейли и всички останали неща, които през днешния ден ни засипват със известия. Затова е нужно да си изградим дисциплинираност ”, споделя тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР