segabg.comТри години след като стартира програмата за безплатно саниране и

...
segabg.comТри години след като стартира програмата за безплатно саниране и
Коментари Харесай

За 3 години едва 1/3 от одобрените сгради са безплатно санирани


segabg.com

Три години откакто започва програмата за " гратис " саниране и два месеца преди тя да завърши в този си тип, едвам 1/3 от утвърдените здания са изцяло приключени. Това излиза наяве от доклад, публикуван през вчерашния ден от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Лидери по утвърдени блокове са Бургас, Благоевград и Хасково - регионални градове, в някои от които в последно време избухнаха кавги за тясната връзка на саниращите компании с властта. 

Общо 2022 блока имат подписани контракти за финансиране по Националната стратегия за енергийна успеваемост, регистрират от министерството. Досега са актуализирани и въведени в употреба 782 здания, по 612 се работи, 628 не престават да чакат. Един от парадоксите е, че в София до момента са приключени едвам 2 блока от общо 167 утвърдени. В близо половината от общините в страната и през идната година няма да има нито един саниран блок.

Най-много утвърдени здания има в област Бургас - 236, като 75 са към този момент актуализирани и въведени в употреба, а по 132 са стартирали строително-монтажни действия. 189 са постройките, които са утвърдени за саниране в област Благоевград, от които 117 са с изпълнени действия. Трета по брой подписани контракти е област Хасково с общо 180 контракта и 86 към този момент напълно актуализирани блока. 

И в трите града обаче имаше кавги или с некачествена работа, или с нарушавания при поръчките, или със подозрения за облагодетелстване на компании, свързвани с властта. През предходната година да вземем за пример в Бургас бе прекъсната поръчка за десетки блокове поради нарушение на законовите правила. Впрочем, и самата стратегия като цяло се оказа на ръба на закона, откакто отчет на Сметната палата откри, че Министерство на регионалното развитие е погазило Закона за обществените финанси с в допълнение отпуснатите 1 милиард лв..

От изискана информация при започване на годината стана ясно, че санирането е дало късмет на доста младежи да просперират. Впоследствие се оказа, че някои от тях са партийно свързани с ръководещите от ГЕРБ. Лидер по програмата е сдружението " Строителство и Саниране Инженеринг Консулт " (ССИК) ЕООД с контракти за над 4.2 млн. лева в осем общини, откри изследване на " Медиапул ". Компанията има индиректна връзка с ГЕРБ, защото в началото шеф на сдружението, а по-късно и притежател за няколко години е бил Янко Янков. През ноември 2015 година Янков става зам.-кмет по строителството на Благоевград (общината се ръководи от ГЕРБ). Компанията демонстрира растеж на приходите си от близо 632% на годишна база за 2016 година Оборотът й нараства от 2.2 млн. лева през 2015 година до близо 14 млн. лева година по-късно, съгласно данните в регистъра на Камарата на строителите. От октомври 2016 година сдружението се ръководи от 25-годишната Елизабет Мариус Урумова, чиято майка Цветанка беше омъжена за артиста Веселин Маринов, който пък е другар на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, демонстрира следствието на " Медиапул ". Любопитна детайлност е, че с изключение на на " Строителство и Саниране Инженеринг Консулт " Янков е бил шеф и на " Екоконсулт " ДЗЗД, преди да стане зам.-кмет на Благоевград. Тази компания е правила обследването на част от жилищните блокове в Благоевград, преди да бъдат санирани. След разкритията за присъединяване на компании, свързани със зам.-кмета на Благоевград, в програмата за саниране и след няколко случая на строителни обекти през лятото на 2017 година Янко Янков подаде оставка по персонални аргументи, която беше призната от кмета Атанас Камбитов.

След разразяването на абсурда " Хасковогейт " стана ясно, че компания, обвързвана с един от приятелите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев - " Еко Традекс Груп ", интензивно се е присъединила в програмата за саниране. 

За реализирането на програмата за гратис саниране в началото страната отдели от бюджета 1 милиард лв., а при започване на тази година, малко преди разпускането на предходния парламент, бе гласуван още един милиард. В момента приемът на нови документи е спрян. Според районния министър Николай Нанков работата по контрактуваните блокове би трябвало да завърши през идната и даже през 2019 година През това време ще се мислят нови правила - с доплащане от страна на притежателите. Обсъжданите разновидности са те да дават сред 20 и 50% от парите. Промените би трябвало да бъдат утвърдени от Народното събрание. Евентуално продължение на програмата ще има едвам с бюджета за 2019 година

Още когато бе утвърдена, програмата породи подозрения, че се създава по метод, който разрешава корупция. Тя се извършва по комплицирана скица за финансиране, при която етажните собствености подписват контракт с общината, общината разпорежда поръчките, парите идват от Българската банка за развиване, а контролът е поверен на регионалните управи, които могат да го вършат единствено по документи. Първоначално избраните пределни цени за квадратен метър се оказаха прекомерно високи и надхвърляха 3-4 пъти цените, реализирани по сходна пилотна европейска стратегия от предходните години, в която притежателите имаха самоучастие. В началото на тази година в. " Сега " пресметна по данни на Министерство на регионалното развитие, тогава ръководено от Лиляна Павлова, че страната е платила приблизително по 17 359 лв. за един апартамент. Предварителните калкулации бяха, че санирането на едно жилище би трябвало да коства приблизително сред 4000 и 8000 лева Регионалното министерство бе насила на два пъти да понижи пределните цени за възобновяване на един квадратен метър.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР