segabg.comЧаст от рибата на пазара съдържа вредни за здравето тежки

...
segabg.comЧаст от рибата на пазара съдържа вредни за здравето тежки
Коментари Харесай

Част от рибата на пазара се оказа пълна с олово и живак

segabg.com

Част от рибата на пазара съдържа нездравословни за здравето тежки метали. Те са в стойности, близки или даже надхвърлящи нормата, демонстрира ново изследване на асоциация " Активни консуматори ". Изследването включва 12 марки замразена вносна риба от най-купуваните типове на пазара, описа създателят му доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Той даде образец с цаца от Балтийско море, в която са открити олово, кадмий и живак, като оловото е над нормата и рибата е негодна за консумация. Всички проби са единствено от две огромни търговски вериги.

" Употребата на такава риба няма да докара непосредствено до проблем за здравето, само че несъмнено няма място на пазара ", сподели Иванов пред Би Ти Ви. Засечени са още скумрия от Атлантическия и Тихия океан с високи стойности на олово, хек от Западния Атлантически океан с близки до нормата стойности също на олово, както и две проби с изминал период на валидност. Проверени са и сафрид, филе от тресчица, филе " Минтай ", тилапия, пангасиус, сьомга.

В същото време част от рибата е цялостна с вода. При някои марки - най-много при така наречен филетирани риби, това е написано на етикетите. Стойностите за в допълнение вложената вода, глазура и фосфати са от 8 до 30%, акцентират от " Активни консуматори " и акцентират, че това, с изключение на неточна облага, е и риск за здравето на потребителите.

Това е първото в България публично оповестено такова проучване, разяснява Иванов. Той посочи, че до момента Българската организация за сигурност на храните нито един път не е засичала тежки метали в рибата, а това значи занижен надзор. " Нашият извод е, че на този стадий замразената риба въпреки всичко е относително слаб риск, само че това не значи, че той би трябвало да се пренебрегва ", заключи Сергей Иванов.

Бизнесът обаче изрично отхвърли изследването на " Активни консуматори ". Според Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни артикули от 12 типове риби всички са под нормата като се изключи един тип балтийски шпроти, които са оповестени за цаца. " В Балтийско море цаца няма. От 12 проби 11 са под нормата по условията на регламента. Нормално е, всичко в природата се отсрочва - и във водата, и в почвата, и т. н. ", разяснява той.

Интересни са и данните за произхода на рибата с тежки метали. Любопитно е, че преди всичко е Испания, следвана от " нормалните обвинени " - Виетнам, Индонезия, Сингапур и други В международния океан се съдържат в разтворено положение доста токсични за хората химикали, акцентират от " Активни консуматори ". В допълнение замърсяванията на водите с индустриални, битови и земеделски боклуци утежняват тяхното качество, а оттова и това на рибата и рибните блага. Консумацията на риба, уловена или отглеждана в такива условия, може да съставлява сдържан до сериозен риск за здравето на хората, предизвестяват специалистите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР