segabg.com.За всекиго по нещо - така изглежда проектобюджетът за 2018

...
segabg.com.За всекиго по нещо - така изглежда проектобюджетът за 2018
Коментари Харесай

Силовите министерства и чиновниците са сред фаворитите и на бюджет 2018


segabg.com
.
" За всекиго по нещо " - по този начин наподобява проектобюджетът за 2018 година Министерството на финансите най-накрая разгласява проекта за приходите и разноските на страната за идната година. На пръв взор документът следва обещания от държавното управление предпочитан растеж на средствата за три области - обучение, обществена политика и бранш " Сигурност ". В плануваните нараствания по обособените посоки обаче се обрисува и още един необявен публично приоритет - заплатите на служителите. Разходите за общи държавни служби следващата година ще са 2.474 милиарда лева, което е с 311 млн. повече от тази година. Ръстът е 14%, съвсем колкото е заложеното нарастване и на парите за обучение. 

" Общи държавни служби " са министерствата, организациите, държавните комисии, регионалните администрации, Народното събрание, президентството. Армията служители няма да пораства - с две изключения. Национална агенция за приходите получава картблаш да назначи още 200 данъчни специалисти, с цел да затегне контрола. Агенцията по вписванията също ще може да усили щата си - със 75 бройки.

Според проектобюджета през 2018 година страната ще похарчи 39.323 милиарда лева - близо 4.5 милиарда лева повече спрямо отиващата си година. Процентно най-голям растеж на разноските - 14.6%, има в бранш " Образование ". Догодина по това направление ще бъдат ориентирани 3.84 милиарда лева, което е с 490 млн. лева повече. 330 млн. лева от това нарастване ще са за заплати. Другият огромен печеливш е опазването на здравето. Предвидените средства за следващата година са 4.712 милиарда лева, което е с 11.5% повече. Сектор " Отбрана и сигурност " ще получи 282 млн. лева, или 6% по-голям бюджет, който следващата година ще доближи 4.449 милиарда лева Както към този момент е известно, със 100 млн. лева в допълнение ще бъдат увеличени заплатите на военните, а с 55 млн. лева - на служителите на реда. Най-голямото перо в разходната част на бюджета - общественото обезпечаване, подкрепяне и грижи, ще нарасне с 6% следващата година и ще доближи 13.071 милиарда лева Като безспорна сума нарастването е 744 млн. лева. 

Правителството залага огромен скок на обществените разноски следващата година, само че в действителност голямата част от парите отиват в една посока - за пенсии. И защото за обособения човек покачванията ще се мерят най-често с няколко левчета, нито пенсионерите ще бъдат удовлетворени, нито другите групи българи, разчитащи на поддръжка от страната. 

Вдигането от 1 октомври на минималната пенсия (на 200 лева.) и на вързаните към нея пенсии усилва разноските рекордно за последните години - те ще доближат близо 9.5 милиарда лева, което е с над 519 млн. лева повече по отношение на тази година. Иначе всички пенсии следващата година ще се индексират единствено с 3.8%. В същото време от 1 януари осигуровката за пенсия се подвига с един пункт и ще стане 19.8%. С покачването се чака следващата година приходите от пенсионни вноски да закръглят 6.5 милиарда лева. 

Социалните помощи и компенсации ще стигнат съвсем 1 милиарда лева Ще бъде повишен за първи път от години обезпеченият най-малък приход от 65 лева на 75 лева Това ще докара до верижно увеличение на редица обществени заплащания, както и до разширение на обсега на помощите. Например месечните добавки за обществена интеграция, които се получават от над 500 хиляди хора с увреждания, ще се усилят с 15%. Това са месечните суми, които хората с увреждания над 18 година получават за превоз, обучение, връзки и др. 

Ще се усили обсегът на помощите за отопление, като се чака подпомаганите хора и фамилии да стигнат 220 000. Това ще коства близо 30 млн. лева повече на хазната. Личните асистенти ще се финансират към този момент от хазната, а не през стратегии и от еврофондовете. Въпреки настояванията през годината на родители на деца с увреждания обаче не се планува никакво съществено нарастване за децата, откакто навършат 18 година Дотогава дете с увреждане получава 930 лева месечно, а по-късно - инвалидна пенсия, която е в пъти по-ниска. Политиката за хората с увреждания ще коства общо 283 млн. лева, което е растеж с близо 90 млн. лева повече от тази година. Има понижение обаче по други политики - да вземем за пример за обществената протекция и равни благоприятни условия - с към 18 млн. лева. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР