Сега всички мисии се насочват към Марс, защото е престижно.

...
Сега всички мисии се насочват към Марс, защото е престижно.
Коментари Харесай

Граждани искат от ЕС $3 млрд. годишно за битка с астероидите

Сега всички задачи се насочват към Марс, тъй като е влиятелно. Каква ни е изгодата, в случай че двама-трима астронавти стъпят на Марс, а нашата планета не е предпазена и удар с метеорит и сходен конфликт провокира гибелта на 200-300 млн. души.
Това запита социологът Васил Къдринов по време на конференция в Българска телеграфна агенция, проведена от Гражданска самодейност за Фонд на Европейски Съюз за отбрана от метеорити.

" Искаме годишно Европейски Съюз да отделя по €3 милиарда за отбрана на земята от метеорити. Могат да се финансират най-малко две задачи. Едната е към €1,300 милиарда Отделно биха могли да се финансират по-сериозно стратегиите за отбрана от метеорити. Възнамеряваме в идващите месеци да водим акция, в която да подтикваме този спор ", изясни Къдринов задачите на самодейността. Те приготвят петиция е към Европейски Съюз с искане да има финансиране на сходни проучвания и учения.

Учените не знаят към кого да се извърнат, защото в Европейски Съюз този въпрос не е поставян.

От думите на Къдринов стана ясно, че в света има стратегии за отбрана от метеорити и те оказват помощ на забележителна част от рисковите метеорити да бъдат открити, да се наблюдават орбитите им да се знае по кое време наближават. " Проблемът с тези наблюдения е, че изискват финансови средства ", сподели той.

Възможно е в орбита да бъде изведен телескоп Сантинел. Той би коствал $400 млн.

От Гражданската самодейност обясниха, че задачата Розета е подготвяна 18 година (при тази задача бе изстрелян роботизиран галактически уред на ЕКА, изстрелян през 2004 година за да изследва кометата Чурюмов-Герасименко. Мисията би трябвало да изследва и 2 метеорита по пътя си към кометата - б.р.).

" Като цивилизация би трябвало да изстрелваме по 2 такива сонди годишно, за тестване да имаме умеенето да отклоним рисков метеорит. Трябва де се упражняваме. Тези тренировки костват пари, само че няма кой да отпусне тези средства ", призна Къдринов.

Човешката цивилизация е насочена към бизнес, търговия, облаги, военно предимство, а тези средства няма кой да ги отпусне. Поне 5 години са нужни за сходни задачи да се приготвят. Известен астроном се пошегува, че в случай че остават 2-3 седмици за идване на сходен метеорит в околоземна орбита можете единствено да се молите.

Астероидът, умъртвил динозаврите, е бил към 10 км в диаметър. Астероидът в Челябинск, който преди да доближи Земята, само че ударната вълна аргументи пострадвания на към 1600 души, е бил сред 20 и 40 метра в диаметър, съобщи геологът инж. Огнян Кованджийски.

Припомняме, в ранните часове на 15 февруари 2013 година над Челябинската област в Русия имаше метеоритен гърмеж. Метеоритът пада от юг-югоизток, и се взривява в стратосферата над Челябинск, като осветява доста блестящо голяма повърхност. Минути по-късно ударна вълна раздрусва града и обитаемоте места в региона.
По публични данни са ранени окол 1200 души, най-много от счупването на стъкла от ударната вълна. Пострадали бяха доста здания, от взривната вълна доста прозорци се счупиха. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР