Сега в Алжир и Судан е в ход втората вълна

...
Сега в Алжир и Судан е в ход втората вълна
Коментари Харесай

Бивш президент на Тунис предвижда втора и трета вълна на Арабската пролет

Сега в Алжир и Судан е в ход втората вълна на Арабската пролет, ще има и трета в страните с подкупен хайлайф. Това съобщи в изявление за РИА Новости някогашният президент на Тунис Монсеф Марзуки.
" Тези, които мислеха, че Арабската пролет е завършила през 2014 година, главно грешаха. Казвах им: " Изчакайте втората вълна. И ето, че в този момент ние сме в апогея ѝ в судан и Алжир ", споделя Марзуки.
" Очаквайте и трета вълна във всички страни, където ръководят старите механизми на корумпирания елит… Причината е доста елементарна: съществуването на необясними коренни несъгласия сред старите деспотични политически режими, чиито компетенции са изтекли, и новите свободни генерации, не приемащи този режим, назовавам ги e-generation (електронно поколение) ", подчертал някогашният президент.
" Въпросът не е толкоз в това дали ще се взривят дейни арабски вулкани, а по кое време ", споделя Марзуки.
Бившият президент на Тунис прибавя, че всяка страна има спецификата да преодолее пропастта сред " политическия режим с остарели компетенции " и " новите генерации ".
" В Тунис този развой (минава) по-лесно поради спецификата на тунизийското общество: неговата обществена и религиозна еднородност, смисъла на междинната класа, съществуването на некорумпирана професионална войска, която не се намесва в политиката, и отдалечеността от огнищата на напрежение в Близкия изток ", споделя Марзуки.
Той добави, че това не значи, че преходът от абсолютизъм към народна власт е път, " постлан с рози ".
Остра политическа рецесия избухна в Алжир през февруари след решението на президента Абделазиз Бутефлика да се кандидатира за нов, пети мандат, макар възрастта си и здравните проблеми. След няколко седмици всеобщи митинги в страната Бутефлика подаде оставка на 2 април по здравословни аргументи. Временният началник на Алжир, съгласно конституцията, през идващите 90 дни беше ръководителят на горната камара на Народното събрание Абделкадер Бенсалах.
Военният прелом се състоя в Судан на 11 април на фона на четиримесечните национални митинги. Президентът Омар ал-Башир бил отхвърлен от власт и по-късно затворен. Преходният боен съвет, образуван от армията, пое контрола над държавното управление и разгласи желанието си да трансферира управлението на определените органи в границите на две години. Въпреки това, националните митинги, макар обещанията на военните, не отшумяват. Протестиращите изискват незабавното основаване на цивилен директорски орган и прехвърлянето на всички пълномощия върху него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР