Сега ще ви разкажа приказка. От която няма да помъдреете,

...
Сега ще ви разкажа приказка. От която няма да помъдреете,
Коментари Харесай

На въртележката сме всички

Сега ще ви опиша приказка. От която няма да помъдреете, нито ще заспите. Това е приказка, от която ще се възмутите, костите ви може би ще изтръпнат и във вас ще заситни нервността на неприемането. Ако това не се случи, значи едно от най-големите режисьорски имена на съвремието ни – това на Уди Алън – е слаб повествовател. Което – да считаме по този начин – да си го кажем почтено, би било демонстрация на неприятен усет, поради огромните тиражи и броя прожекции в международен мащаб. Така се оказва.

Това се случва в Кони айлънд през петдесетте години на предишния век. А Кони айлънд е развлекателен център с плаж и увеселителни паркове в Бруклин, Ню Йорк. Нещо като нашия пустославен Слънчев бряг. И още през 50-те плажовете му били цялостни с господа и госпожи с красиви, не толкоз изрязани колкото през днешния ден, бански костюми, шапки и очила срещу слънце. И там точно заварваме един юноша – сладостен, с изразена мускулатура и бронзов загар, който работи като избавител на плажа. И учи Европейска драматургия, в същото време мечтаейки да стане публицист.

Няма да встъпвам в детайлности, само че остарелият Уди си е приключил работата – обликът му е значително драматичен: млад сексапилен избавител с уклон към драматургичното изкуство и с мъждив, свалячески взор – както са развити и останалите му герои. А те са: влюбена в него четиридесетгодишна фамилна жена, която в действителност е някогашна актриса, само че сега е принудена да работи като сервитьорка в ресторант за миди; нейният брачен партньор, който неотдавна е отказал алкохола и който поддържа през множеството време празната въртележка с кончета; синът им от нейния първи брак, който е един дребен пироман, и хубавата Карълайн – дъщерята на брачна половинка от предходния му брак, която бяга от мъжа си – разбойник. Всъщност Карълайн бяга от всичко и всички, тъй като е пропяла на полицията за всички секрети към скриването на трупове след убийствата, които мъжът ѝ и приятелите му направили.

С две думи приказката звучи по този начин. Връзката на фамилната жена и младият избавител пропада, тъй като той се влюбва в доведената ѝ щерка. В това време дребният пироман прави палеж след палеж, против което срещите с психиатър по никакъв начин не оказват помощ. Двама мафиоти откриват и отвличат – или даже и убиват – Карълайн. А брачният партньор на някогашната актриса се напива – за пръв път от доста, доста време – и обезверено я моли, при все нейната мигрена, любовна тъга, отмалялост от работата и непоносимост към него, да му помогне да преодолее страданието си по изгубената си щерка, за чието изгубване е отговорна всъщност… Точно тя – брачната половинка му.

Не знам дали се оправих добре с нахвърлянето на сюжета на кино лентата „ Въртележка “ на Уди Алън. Най-добре е да се гледа. Но аз имам още приказки за описване, освен това не от Кони айлънд през петдесетте, а от България през днешния ден и в последните години. Макар че самият живот на Уди Алън е като абсурдистичен роман за любови и раздели – една безкрайна питателна интелектуална игра със полов привкус, пренесена във впечатляващи кино сюжети.

Приказки, които всички сме прочели и изгледали. Достатъчно е да отворим полицейската хроника, светските злословия или начин на живот рубриките на дейните новинарски медии. А в миналото по будките можеше да се откри и вестник, в който изобилстваха извратените истории на анонимни читатели.

Това е приказката за проститутката Мери, която работила като готвачка, преди да стане продажница, само че парите не ѝ стигали, с цел да изхранва двете си дребни деца. Нейният някогашен другар налетял на майка ѝ, която държала бутик в " Люлин ".

Това е приказката за Васко от вкъщи за деца и юноши, който не се посвенил да признае, че изпитва увлечение към други момчета. Приказка, разказвана от моя преподавател всякога, щом стане въпрос за свободата да изразиш себе си и въобще за смелостта.

Това е и приказката за дипломираната в НАТФИЗ актриса, която работи като сервитьорка в бар, с цел да заплаща за квартира, в която живее с приятеля си. Онзи другар, който ѝ направил бебе и се върнал при някогашната си жена.

Това е приказка и за майката, откраднала гаджето на щерка си, с цел да му предлага тялото си за пари. За да прати детето си в университет в столицата.

Американският президент Тръмп свободно се демонстрира в общественото пространство дружно с Мелания и Иванка вкупом, които при визитата си в Саудитска Арабия не се свенят да покажат прическите и изящните си лица.

А приказките могат да бъдат доста по-зловещи. Дори кървави.

Като тази за майката, която умъртви тригодишното си дете във ваната. Надявам се, не е забравено.

Или като приказката за неизвестно по какъв начин провъзгласилата се за Мис Свят Анита Мейзер, за която се допуска, че е удушила дванадесет години по-младия си брачен партньор със свински опашки.

И като историята на всяко едно търсено – изчезнало, отвлечено или убито момче или момиче, дете или възрастен мъж. С които някой се е отнесъл грубо. Блудствал е с него, изтезавал го е или го е умъртвил по нечовечен метод.

Наистина, тънка е границата. Границата сред фантазно и реалност; сред храброст и поквара; сред вярно и погрешно. И имам възприятието, че тази граница изтънява от ден на ден и повече. И разгулът, водещ до безумство, и порокът, водещ до крайности, се редуват с положителни вести. До идващия час и новата черна хроника.

Ако има такава причинност, то наклонността е смразяващо неприятна. В най-лекия случай фамилията отслабва като институция, крепяща обществото. За да отвори път на свободата – или е по-уместно да я нарека слободия… - свободата да следваш дълга към удоволствието, за който Фройд приказва. И да рушиш обичаи, да беснееш против остарялото, да крещиш гневно по патриархата, нацията и родното гнездо. Въпрос на избор, а?

А в този момент се сещам и за още една приказка – тази на един другар. Той беше ослепителен фотограф. Наистина – фрагментите му бяха толкоз вълнуващи, че за малко да ме откаже от четенето. Тоест, тогава си помислих, че бих могла да виждам фотографии, вместо да чета книги – толкоз мощни фрагменти. Но след това той се възпламени по хазарта. И се завъртя на въртележката: първо огромен заем, след това овакантяване на работа, по-късно още задължения, продажба на фотоапарата, заложни къщи… Един гений, който беше рискуван без идея.

Това е тяхната история, това е твоята история, това са нашите истории. Всички сме на въртележката. Разликата е в няколкото стотин милиона $, с които е изработен филмът на Уди Алън. Както и неговите незабравими поетична трагичност, невротична романтика и жлъч, поради които си коства гледането.

Очаквам неговият правоприемник – оня пишещ и снимащ гений, който ще наследи сатирата му – да основава сюжети за третополови връзки, зачеващи роботи и всевъзможни еволюционни промени от бъдещето.
``
А аз, която се удивлявам на морала и традициите, и на хората, които ги следват, ще продължа да виждам филмите на Уди Алън. Може би това не ни доближава – полет на границата – сред мечтаното и признатото за непозволено. Но въпреки всичко на границата.

Впрочем моят другар – фотографът – се върна при родителите си, които го измъкнаха от блатото. Стискам палци всяка злокобна история да свършва щастливо, само че за това са нужни религия, поддръжката на околните и от време на време настоящо правораздаване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР