Сега ще ви представим една различна гледна точка – така

...
Сега ще ви представим една различна гледна точка – така
Коментари Харесай

Измирането на риба и животни в яз. Пчелина било заради природни причини, а водните проби били в нормата

Сега ще ви представим една друга позиция ” – по този начин стартира днешната конференция на Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион ”. Директорът на организацията инж. Радослав Георгиев, дружно с други чиновници от дирекцията, изнесоха обстоятелства за наближаващата екокатастрофа и голямото количество умряла риба в язовир „ Пчелина ”, който се намира покрай Перник.
Въпреки, че резултатите от водните проби от река " Струма " не са отлични, въпреки всичко са в нормата ”, съобщи инж. Ванина Мицева, специалист в дирекцията.
Според управлението на дирекцията аргументите за гибелта на рибите са сложни, само че към момента няма единно дефинитивно мнение . Георгиев твърди, че съгласно него,. Природните аргументи са свързани с маловодието на р. Струма, която има сериозно ниски равнища, както и високата температура на вода (над и към 30 градуса), което е причина за понижаване на кислорода и смъртност измежду организмите в реката .
Антропогенните аргументите са свързани със запушване на отпадъчни води, или различен тип замърсители. Според Георгиев, , както и разнообразни по тип замърсители от фабрики и предприятия по поречието на реката. Сред тези предприятия бяха изброени: „ Стомана индъстри ”; „ Колхита метал ” и „ ДУО-Перник ”. Въпреки това, всички посочени предприятия, както и други, опериращи в региона, имат всички издадени разрешителни за своята активност и незамърсяват реката самоволно.
Сред аргументите може да бъде подчертана и тази на презарибяването . Георгиев твърди, че в язовир „ Студена ” са осъществени поредност от зарибявания с разнообразни типове риба, като не е поискано позволение за това от Басейнова дирекция . За това дирекцията е схванала от публично писмо от организацията, направила зарибяването – а точно – Централно-рибоопазваща организация, клон Перник. Насрочени са съответни инспекции по случая.
От дирекцията дадоха отговор на съвсем всички въпроси, заложени от Actualno.com в материали от през вчерашния ден и през днешния ден, проверяващи случаите на смъртност измежду рибите и възможна заплаха от екокатастрофа.
Мерките, които дирекцията прави, са непрекъснат мониторинг на цялата територия , за която дава отговор, като се вършат физико-химични проучвания на 60 индикатори всеки месец , от две самостоятелни и упълномощени лаборатории.
От началото на тази година дирекцията е направила над 100 инспекции , като една част са от сигнали, а други по лична самодейност. Резултатите от всички инспекции навреме са упоменати на уеб страницата на организацията.
В съответният случай с язовир „ Пчелина ”, дирекцията е получила сигнал на 7 септември, като още същия ден е направена инспекция и са взети проби . Установено е понижено наличие на О2 и не високи правила на електроповодимост. Очакват се и резултатите от лабораторните проучвания, които към момента не са подготвени.
На въпрос на публицисти дали удостоверяват информацията, че поданици на гр. Перник и покрайнината настояват, че р. Струма е била замърсяванa неведнъж, и даже е променяла цвета си , Георгиев съобщи, че последният сигнал, който са получили е от преди 3 месеца, за който е направена инспекция. Оттогава няма постъпили други сигнали в дирекцията.
Няма сигнал, на който да не е реагирано ”, приключи Георгиев.
Очаква се до на следващия ден да са подготвени резултатите, които да покажат съществуването или неналичието на замърсители в язовира!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР