Сега ще си поговорим за полезна и вкусна храна с

...
Сега ще си поговорим за полезна и вкусна храна с
Коментари Харесай

Николай Маринов, Ел Би Булгарикум: Пускаме на пазара ретро серия на кашкавал и сирене 

Сега ще си поговорим за потребна и вкусна храна с изпълнителния шеф " Ел Би Булгарикум “ Николай Маринов.

Добър ден.   

Добър ден.   

Как се чувствате в днешния ден?   

В днешния ден се усещам оптимистично и зареден с сила за работа, за развиване и за основаване на вкусна храна.   

Чудесно. Млечните артикули и българите имат много обща и дълга история. На трапезата ни постоянно има сирене, кашкавал, кисело мляко. Обаче какъв брой е комплициран процесът на произвеждане в днешните съвременни и софтуерни времен а?   

Млечните артикули са обичаен артикул за България още от древността. Ние, като българи сме привикнали да употребяваме всевъзможен тип млечни артикули, като това не е по никакъв начин елементарен развой за тяхното основаване. Първо би трябвало да стартираме от суровината. Суровината надлежно млякото, било то краве, овче или различен тип, би трябвало да бъде с нужното качество. За страдание в днешно време в България все по-малко се създава краве и овче мляко, изключително и козе, само че пък въпреки това то е с много високо качество. Макар и малко, най-малко качеството е много положително. След като млякото пристигна при нас в цеха за произвеждане, там текат разнообразни процеси на голям брой машини. От него се създава сирене, кашкавал, кисело мляко, топено сирене, прясно мляко и други млечни артикули.   

Добре. Нека да влезем в този момент малко в елементи и да поговорим за това богатство, което имаме ние, българите. Говоря за бактерията Лактобацилус булгарикус. С какво е толкоз специфична и за какво е известна в целия свят?   

Бактерията е открита през 1905 година от доктор Стамен Григоров, който първи я изолира. Кръстена е в началото на негово име и е добавена страната на генезис. Т.е. оттова идва бактерията Лактобацилус булгарикус, като тя е една от главните съставки на киселото мляко. Тя спомага за неговата ферментация и надлежно тя е главната за обичайния усет на нашето българско кисело мляко, и по тази причина е известна в целия свят.   

А с какво е толкоз потребна за нашия организъм?   

Киселото мляко е потребно за всички функционалности на човешкия организъм. И точно по тази причина България е една от страните с доста дълголетници, тъй като ние всеобщо консумираме кисело мляко, а и както знаете, че нашето кисело мляко по света също е доста известно, изключително Япония, където имаме 50-годишна традиция да се продава българско кисело мляко.   

Добре. Искам да ви попитам и нещо, което е може би като слух – правилно ли е обаче това нещо, че бактерията не може да вирее, да живее отвън България?   

Бактерията е обичайно българска и тя е изолирана от варианти, които са присъщи за нашите географски ширини, за нашата страна. Тя може да бъде изпращана в чужбина и от нея да се създава кисело мляко. Но присъщото уединяване на бактерията може да стане тук.   

Само и само в България?   



Да.   

Г-н Маринов, какви са проектите на компанията за разгръщане през новата година? Предполагам, че имате хрумвания за разширението на това, което сте постигнали досега?   

Тази година ние, като ново управление на " Ел Би Булгарикум “, си слагаме амбициозна бизнес стратегия, като тя включва разширение на индустриалните мощности във Видин, където главно произвеждаме нашите млечни артикули, само че и възстановяване изискванията на труд и в индустриалната ни база в София, където произвеждаме пробиотици и закваски. Амбицията ни е да разтеглим потенциала на производството във Видин, като с изключение на да увеличим мощностите, да вкараме и нови артикули. Новите артикули ще са ориентирани към разнообразни групи от хора, в това число деца и спортисти, като в млечните артикули ще прибавим и пробиотици, които да оказват помощ за усъвършенстваната функционалност на организма. И нещо забавно съгласно мен – предвиждаме основаването на ретро серия от артикули, която да се приближи до спомените на всички българи за обичайния усет на млечните артикули от близкото минало.   

Имате нови серия, която се " PROWAY “. Кое я прави здравословна и потребна за хората?    

Серията " PROWAY “ това е кисело мляко с пробиотици. И както ви споделих, пробиотиците способстват за по-добрата функционалност на организма, в комбинацията с кисело мляко е научно потвърдено, че е извънреден ноу-хау. И доста хора го харесват, надлежно и го употребяват.   

Полезно и вкусно.   

Полезно и вкусно, да.   

Споменахте, че се връщате към ретро вълната и пускате ретро серия, която ще се споделя " Вкусът на традицията “, нали по този начин?   

Точно по този начин.   

А по какъв начин ще потопите потребителите, консуматорите в действителност, в спомените за традициите ни с млечните артикули?   

Амбицията ни е да ги потопим с достоверен усет и качество. Това, което търсим, е обичайна рецепта на кашкавал " Балкан “, кашкавал " Витоша “ и овче и краве сирене в железни дребни тенекиени кутии. Както всички помните, в близкото минало това беше обичаен артикул, и всички наши сънародници го познават, а и освен, и по целия свят. В момента приготвяме тази ретро серия, като преди всичко нашите клиенти ще могат да я открият във фирмените ни магазини във Видин и София.   

Добре. С храната си вършиме ретроспекция към старите обичаи, само че и самоуверено гледате към бъдещето. Както казахте вие, сега учените ви работят по нови закваски, които ще употребявате за артикули, подобаващи за деца, за спортисти, за хора с разнообразни болести. Кое го прави толкоз особено?    

Ние, като се изключи че сме единствената държавна компания в млечната промишленост, ние сме и единствената компания с научно-изследователски център. Там работят изключителни експерти от професори, доценти, лаборанти, които всекидневно търсят разнообразни варианти, които да подобрят функционалностите на млечните артикули, и посредством тях и на човешкия организъм. Работят върху разнообразни хрумвания, към този момент сме защитили два нови патента, имаме сбирка от над 800 разнообразни варианта и ежедневната работа там е към откриването и основаването на нови артикули и варианти.   

Добре, само че каква тъкмо е задачата на основаването на толкоз голям фонд? Как той е потребен за вашата работа?   

Този голям фонд е завещание от над 60-годишен труд на нашите предшественици. И това е благосъстоянието на България, тъй като този фонд се пази единствено и само при нас. И задачата на този фонд е да бъде употребен за нови артикули.   

Благодаря доста за този диалог, господин Маринов.   

Благодаря и аз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР