Сега ще пиша за проблем, който на пръв прочит сякаш

...
Сега ще пиша за проблем, който на пръв прочит сякаш
Коментари Харесай

Казусът с опашките на Дунав мост - национална подкрепа или обявяваме гражданско неподчинение

Сега ще пиша за проблем, който на пръв прочит като че ли не касае цяла България. Много хора стоят, гледат телевизия, чуват за тапи по границите, само че тъй като не го виждат директно в всекидневието си, бързо и елементарно отшумява.

Понеже страницата ми има почитатели от цялата страна ще опиша казуса за всички и в частност ще прибавя за локалните хора от русенско какво се случва.

От 5години се върнах със фамилията си от София в родния ми град Русе, а от там се преместихме в градче на 5км. от града, след Дунав мост - гр. Мартен. Едно отлично място за живеене, умерено, с от ден на ден младежи, относително уредено.

За жал и тук обаче има едно НО!

Дунав мост и казуса с камионите, които от в този момент ще кажа че са също огромна жертва.

Повече от 10 години, локалните дори споделят от 30г. не може да се реши. Понеже на моста няма построен паркинг и организация, хилядите тежкотоварни транспортни средства стопират погрешно на пътната лента по пътя преди Дунав мост. Получава се голяма километрична опашка, под голяма имам поради някой път минава общо над 15-20км., като се има поради, че и в дадени моменти камиони се стопират още на град Бяла и други пътища.

Къде е казуса?

1. Редовно се случва хората от обитаемоте места да не могат да стигнат до града, тъй като камионите основават тапи.

- постоянно се случва майки с деца да стоят с часове в опашки, имаше случаи когато майка бърза за болница с детето си и в огромните жеги държи детето си на пътя и го дриска.

2. Линейки и пожарни коли не могат да минат.

3. Шофьорите на камионите се принуждават да стоят от време на време по 2-3 дни.

- тоалетната е на пътя.

- храната е на пътя.

- боклука е на пътя.

Решението:

Такова не може да се сътвори от десетки години.

Вариантите:

- създаване на буферен паркинг.

- улеснение на процедурата по прекосяване.

- градеж на втори мост.

- прилепяне на Румънците да спомагат, да се съгласят.

- единна национална система, която да контролира и стопира камионите в доста точки в България и управлява пропускването.

И в този момент стигам до частност през днешния ден и обстановката в този момент.

Днес 19.07 се организира локално заседание, на което бяха поканени регионалната администрация, общинския съвет на Русе, кмета, както и кметовете на гр. Мартен, с. Николово, с. Сандрово.

Зам. кметовете на Русе оферират основаването на буферен паркинг, който да се построи върху общинска земя с вложител, който да построи оборудването.

Този вид не е ясно още дали ще свърши работа, чака се повече информация, тъй като е значимо в действителност камионите да бъдат задължени да влязат в паркинга, защото за това ще имат съответна спомагателна такса.

Временното решение, което беше препоръчано е едното пътно платно да се затвори посока Русе единствено за камиони, а другото да стане в двете посоки.

- това няма по какъв начин да се получи, тъй като пътя не дава отговор на условията за двупосочен път, а и камионите с цел да стигнат до другото платно още веднъж ще минават по пътя на колите, което значи че още веднъж ще се основават тапи, дори ще стане по-зле.

Другата алтернатива, която се стартира от жителите на Мартен е да се изнесат тировете отвън Русе, посока София след магазин Метро.

Всичко това е хубаво, само че се оказа най-после, че каквото и да предлагаме, каквото и да желаеме на локално равнище не можем да се оправим. Не може да прокара нищо общинския съвет, кмета на Русе е с вързани ръце, тъй като съвсем всичко зависи единствено от страната, която отново се дублирам от десетки години подценява казуса.

Общинския съвет дори не може да гласоподава решение, което да реалокира камионите. Все отново се надяваме да гласоподават декларация на съвета, с която да молят към АПИ и Министерство на вътрешните работи да бъдат изместени и да се реализира по-добра организация.

Правя всичко това обществено налично и обяснено, тъй като за този проблем ще има потребност от национална поддръжка, а не местна.

Това е въпрос обвързван и с построяването на автомагистралата до Русе, тъй като тировете, които пречат по пътя пътуват до границите, голяма част от тях точно до Дунав мост, които пък се бавят и не се позволяват. Проблемът се чака да се усилва, тъй като тировете всяка година стават от ден на ден.

Толкова години нищо не се прави и Северна България се изоставя, тъй като казуса на границата се оставя единствено на локалните.

На срещата през днешния ден стигнахме дружно до извода, че сами няма да можем. Трябва национална поддръжка, тъй че страната незабавно да ни поддържа и да се задейства.

1. Временно да промени мястото за прекъсване в Русе.

- да ускори контрола и да усили патрулките.

2. Да се преразгледат всички звена работещи на Дунав мост и да се съкратят ненужните.

3. Да се започва план за буферен паркинг и в най-кратък период да се приключи, само че тъй че да закономерен и да могат да бъдат задължени тировете да влизат в него.

4. Спешно създаване на още един мост в Русе.

5. Стартиране на работата по автомагистралата за Русе.

Само когато се реализира всичко това ще има смяна и действителни резултати.

За да стане това обаче ще имаме потребност от национална поддръжка и повече самообладание. Трябва да обявим гражданско непокорство, тъй като това е единствената форма, в която за дълъг интервал от време да затворим изцяло Дунав мост, с цел да задействаме и управляващите в Румъния. За това ще ни би трябвало локалната поддръжка на Русе и околията, а и хора от други градове да ни поддържат.

Възможност имаме, само че целите на страната от доста години са други.

Тук не ме разбирайте неправилно. Въпроса не се слага против Политическа партия, Българска социалистическа партия и така нататък Сега са те, преди този момент бяха други.

Интересното е че в този проблем на локално равнище видяхме обединяване от всички партии. На срещата видяхме представители от всички обединения.

Надявам се и жителите да реализираме това обединяване и да предизвикаме действителна смяна.

Моля споделете този пост, с цел да се срещнат повече хора с казуса и повече хора да имат подготвеност да поддържат битката на Русе, надлежно на Северна България!

Давид Александров
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР